Stoppen is jouw zaak, toch?

Stoppen is jouw zaak, toch?

persoon die stopteken geeft

Als je stopt met roken, dan vinden mensen daar wat van. Sommigen zullen enthousiast zijn en je aanmoedigen, anderen zullen balen dat zij hun rookmaatje kwijt zijn. Aan wie vertel je wel of niet dat je stopt met roken, en hoe doe je dat?

Denk van tevoren na over wie je het wil vertellen. Heb je het nodig dat mensen in je omgeving je steunen? Het kan fijn zijn om iemand te hebben als je het even moeilijk hebt. Misschien wil er wel iemand samen met jou stoppen! Dat heeft veel voordelen.

Bereid voor hoe je vertelt dat je stopt

Je hebt jezelf overtuigd dat je gaat stoppen met roken: een hele prestatie! En dan begint het. Hoe vertel je aan je omgeving dat je stopt met roken? Wat zullen ze ervan vinden en hoe ga je om met commentaar? Bedenk wat voor jou de redenen zijn dat je stopt met roken. En overtuig jezelf hoe belangrijk dit voor je is. Het kan verstandig zijn om te vertellen dat je gestopt bent nog voordat je ergens bent waar je vroeger rookte. Dan weten anderen al dat ze jou geen sigaret aan hoeven te bieden.

Zoek steun en afleiding

Het helpt om mensen op te zoeken die niet roken. Of vind iemand die samen met jou wil stoppen.
Ken je niemand? Je kunt de Quiddy app downloaden en jouw match vinden. Er zijn in ieder geval 10 redenen waarom samen stoppen een goed idee is. Of ga iets doen wat je afleidt van het roken. Een activiteit die niets met roken te maken heeft, zoals sporten of de bioscoop.

Wat doe je met ongevraagd commentaar?

Niet iedereen zal enthousiast zijn dat je stopt met roken. Als jij van te voren nadenkt wat je reactie is op ongevraagd commentaar, ben je goed voorbereid. Spreek bijvoorbeeld de reden uit waarom je bent gestopt. Houd het wel bij jezelf en veroordeel de ander niet. Jij wil tenslotte ook niet dat zij dat bij jou doen.

En als iemand je een sigaret aanbiedt, wat zeg je dan? Zorg dat je je antwoord al klaar hebt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Nee, ik rook niet” of “Ik ben gestopt”.

Tijd voor een pauze?

Heb je vrienden die roken en is het voor jou onmogelijk om niet te roken waar zij bij zijn? Het is niet vreemd om even een pauze te nemen. Het kost tijd en moeite om van het roken af te komen. Als je daar goed te tijd voor neemt, kun je op een later moment weer afspreken. Je zult zien dat je dan makkelijker ‘nee’ kunt zeggen.

Wil je steun van iemand die ook stopt met roken? Download dan de Quiddy app en vind jouw buddy!

Deel dit artikel

Bekijk ook

vrouw zit op bed en schrijft in een schrift

Samen stoppen stappenplan

Als je besluit om te stoppen met roken, dan wil je dat natuurlijk het liefst in één keer ...
vrouw die kracht laat zien

Tips om goed voorbereid te stoppen

Sommige mensen besluiten te stoppen met roken en dat gaat ze in één keer goed af. Maar voor ...
verkeersbord met stopteken

Hoe stop je met roken?

Stoppen met roken kan misschien groots aanvoelen. Misschien rook je al jaren elke dag rond dezelfde tijd een ...
Peinzende man

Wat is het beste moment om te stoppen?

Is er een beste moment om te stoppen met roken? Het antwoord ligt misschien voor de hand: het ...

Tips om goed voorbereid te stoppen

Tips om goed voorbereid te stoppen

vrouw die kracht laat zien

Sommige mensen besluiten te stoppen met roken en dat gaat ze in één keer goed af. Maar voor de meeste mensen is dat niet zo makkelijk. Het kan gaan met vallen en opstaan. Als je wil stoppen, is het goed om je daarop voor te bereiden. Vergelijk het met hardlopen: dat kun je zonder schema, hardloopschoenen of sportmaatje doen. Maar met een goede voorbereiding gaat trainen net even wat makkelijker en beter. Wat kan jou helpen om goed voorbereid te stoppen? Lees hier onze tips.

Tip 1: Zorg voor een alternatief

Wat ga je wél doen op het moment dat je ‘normaal’ een sigaret rookte? Zorg voor iets dat bij jou past. Misschien kun je iets drinken, of kauwgom kauwen. Vaak duurt een moment dat je trek hebt in een sigaret 3 minuten. Dus vind iets om die tijd te vullen! Download de Quiddy app (tip 6), speel een spelletje, of kijk een kort filmpje. Of ga even een rondje lopen.

Tip 2: Vertel je omgeving dat je stopt

Bij een moeilijk moment kun je steun zoeken bij jouw omgeving. Ook kunnen zij je motiveren om te blijven stoppen met roken. En als je iemand kent die zelf is gestopt, dan weet diegene wat jij meemaakt. Dat kan helpen op moeilijke dagen.

Tip 3: Gooi je pakjes sigaretten en aanstekers weg

Het liefst doe je alles wat je herinnert aan roken weg. Dat zijn je sigaretten, maar ook asbakken en aanstekers. Iets gevonden dat je gaat doen in plaats van roken? Leg dat dan in het zicht, of zorg dat het makkelijk te pakken is.

Tip 4: Bedenk van te voren waarom je stopt

Schrijf eens op waarom jij stopt. Als je een keer toch wil roken, dan kun je je eigen woorden er weer bij pakken.

Tip 5: Beloon jezelf!

Je bespaart veel geld met het stoppen met roken. Een beloning helpt je om vol te houden en het geeft je een doel om naartoe te werken. Wat mag jij doen als je een maand bent gestopt? En over een half jaar? Verzin iets wat je echt graag wil en anders niet zou kopen. En beloon jezelf alleen als je echt bent gestopt. Toch niet gelukt? Probeer het opnieuw!

Tip 6: Download een app

Een stoppen-met-rokenapp motiveert. Download bijvoorbeeld Quiddy. Hier vind je allemaal tips die helpen bij stoppen met roken. Quiddy houdt bij hoeveel geld je hebt bespaard én je kunt chatten met leeftijdsgenoten.

Tip 7: Bedenk hoe je wil stoppen

Je kunt op veel verschillende manieren stoppen. Samen, alleen of met hulp van buitenaf. Weet je niet zo goed hoe je wil stoppen? Vul dan eens de keuzehulp in.

Tip 8: Gebruik het stopplan

Wil je je echt goed voorbereiden? Maak dan gebruik van het gratis stopplan. Dit stopplan geeft praktische informatie over stoppen. Dit plan kun je downloaden of je kunt het boekje bestellen.

Deel dit artikel

Bekijk ook

personen die elkaar vasthouden

Met begeleiding stoppen met roken

Met de juiste steun heb je meer kans om gestopt te blijven. Onderzoek laat zien dat erkende begeleiding, ...
verkeersbord met stopteken

Hoe stop je met roken?

Stoppen met roken kan misschien groots aanvoelen. Misschien rook je al jaren elke dag rond dezelfde tijd een ...
twee vrouwen

Meer succes door samen te stoppen

Waarom samen met iemand stoppen de kans op succes vergroot "Ik bepaal zelf of ik stop met roken ...
twee lachende personen

Hoe kies je de beste stopbuddy?

Samen stoppen heeft veel voordelen. En dan is de vraag: met wie dan? Uit onderzoek weten we dat ...

Hoe stop je met roken?

Hoe stop je met roken?

verkeersbord met stopteken

Stoppen met roken kan misschien groots aanvoelen. Misschien rook je al jaren elke dag rond dezelfde tijd een sigaret. Of altijd als je met vrienden bent. Daarom kan het zijn dat je echt niet weet hoe je moet stoppen. Hoe kun je het jezelf makkelijker maken?

Fabrikanten doen er alles aan om sigaretten zo verslavend mogelijk te maken. Nicotine is zelfs vergelijkbaar verslavend als heroïne en cocaïne. Naast dat het een lichamelijke verslaving is, is het een ingesleten gewoonte. Hoe werkt dat? Je hersenen zijn heel goed in het vinden van routines. Gedrag dat voorspelbaar is, is namelijk makkelijk uit te voeren. Je hoeft er niet over na te denken. Als je dit vaak genoeg herhaalt, wordt het een gewoonte

Wat zijn jouw moeilijke momenten?

Gewoontes afleren, dat kan best moeilijk zijn. Maar dat het moeilijk is, betekent niet dat het niet kan. Je hebt alleen de juiste voorbereiding nodig. Zodat je weet wat je moeilijke momenten zijn en wat je op dat moment kan doen.

Voordat je stopt met roken, is het aan te raden om een stopdatum te kiezen. Dat geeft je tijd om het voor te bereiden. Het helpt om te weten in welke situaties je rookt, en wat je op deze momenten kunt doen.

Schrijf een week lang op wanneer je rookt en wat de situatie was.
Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

| Tijd     | Locatie                            | Wie is erbij      | Wat voel ik
10.00    pauze van studeren        alleen                  stress
15.00    terras                                 met vrienden    ontspannen

Als je dit een week hebt opgeschreven, kun je terugkijken op je dagboek. Wat valt op? Zijn er bepaalde tijden waarop je vaak rookt? Ben je alleen, of altijd met vrienden of collega’s? Doe je het als je je verveelt, of juist bij stress? Dat is nuttige informatie. Want als je dit weet, kun je een plan maken hoe je er juist in die situaties mee omgaat.

Wat kun je dán doen in plaats van roken?

Kies jouw situatie uit waar je je op wil voorbereiden. Als je dit weet, kun je deze zin voor jezelf invullen:

Als ik … dan ga ik …

Bijvoorbeeld:
Als ik met vrienden ben, dan zeg ik dat ik gestopt ben met roken
Als ik gestrest ben, dan ga ik een blokje om lopen
Als ik me verveel, dan app ik een vriend

Kies iets dat bij jou past

Misschien kun je het je nauwelijks voorstellen hoe dat dan moet. Anderen om je heen roken ook, hoe ga je daar tegenin? Het helpt als je weet hoe je met moeilijke situaties omgaat. Dit is heel persoonlijk, dus bedenk voor jezelf wat je dan kunt doen. Een paar voorbeelden:

  • Rook je op feestjes? Dan kun je bijvoorbeeld iets drinken, op iets kauwen of dansen
  • Rook je als je gestrest bent? Doe een ontspanningsoefening, schrijf je gedachtes op of ga naar buiten!

Rook je als je je verveelt? Zorg dat je jezelf bezighoudt. Speel een spelletje, ga wat bewegen of app je vrienden.

Maak gebruik van het stopplan

Wil je je echt goed voorbereiden? Maak dan gebruik van het gratis stopplan. Dit plan kun je downloaden of je kunt het boekje bestellen.

Deel dit artikel

Bekijk ook

personen die samen in gesprek zijn

Stoppen-met-roken-programma’s voor jongvolwassenen

In Nederland kun je veel verschillende manieren vinden om te stoppen met roken. Sommige manieren zijn wetenschappelijk onderzocht ...
persoon die stopteken geeft

Stoppen is jouw zaak, toch?

Als je stopt met roken, dan vinden mensen daar wat van. Sommigen zullen enthousiast zijn en je aanmoedigen, ...
Peinzende man

Wat is het beste moment om te stoppen?

Is er een beste moment om te stoppen met roken? Het antwoord ligt misschien voor de hand: het ...
laboratorium medewerker

Zo maken tabaksfabrikanten sigaretten nóg verslavender (en minder vies)

Stel: je wilt een product verkopen dat wel verslavend, maar eigenlijk niet echt lekker is. Wat doe je ...

Wat is het beste moment om te stoppen?

Wat is het beste moment om te stoppen?

Peinzende man

Is er een beste moment om te stoppen met roken? Het antwoord ligt misschien voor de hand: het beste moment om te stoppen is nu. Elke dag dat je niet rookt, is gezonder voor jou. Maar als je dan toch op een moment wil stoppen dat goed uitkomt, wat zijn die momenten dan?

Zijn er veranderingen in leven, zoals verhuizen, een nieuwe baan of koop je een auto? Het zou goed kunnen dat je denkt, dat is écht geen moment om te stoppen. Je hebt wel genoeg aan je hoofd. Maar denk eens aan de voordelen om dat wel te doen. Dit is hét moment dat je nieuwe gewoontes aan kunt leren. Als je altijd met collega’s buiten rookte, dat hoeft nu niet meer. Of je plek in huis wat je doet denken aan een sigaret? Die is er niet meer. Een nieuwe omgeving is juist een mooie kans om te stoppen.

Je studententijd of starten met een nieuwe baan: dé tijd voor nieuwe gewoontes

In je studententijd of als je start met een nieuwe baan verandert er veel. Je gaat misschien verhuizen, je dag ziet er heel anders uit, je maakt nieuwe vrienden. Dit is het moment om na te denken wat je wel en niet wil doen. Maak die keuze en stop met roken. Lees meer tips om die sigaret vaarwel te zeggen.

Heb je nu veel last van stress?

Denk dan goed na of dit het goede moment is om te stoppen. Misschien ben je bang dat stoppen met roken je stress erger maakt. Wist je dat je door te roken juist stress krijgt? Door te stoppen met roken, ervaren mensen juist minder stress. Hoewel de ontwenningsverschijnselen wel echt even naar kunnen zijn. Maar daar kun je je op voorbereiden.

Kinderwens en zwangerschap

Heb je een kinderwens of ben je zwanger? Dan is het extra belangrijk om direct te stoppen met roken. Nog voordat je zwanger bent, heeft sigaret invloed op jouw vruchtbaarheid. Dat geldt voor iedereen. Juist in deze levensfase is begeleiding bij het stoppen met roken de beste optie voor jezelf en je (aanstaande) kindje. Die hulp is er ook voor jou.

Deel dit artikel

Bekijk ook

vrouw voorovergebogen met hoofd op toetsenbord

Roken of vapen tegen stress werkt niet

Word jij rustiger na roken of vapen? Het gevoel dat je van stress krijgt lijkt erg op wat ...
vrouw die wat leest en verbaasd kijkt

3 hardnekkige fabels over roken en stress

Er zijn veel onzinnige opvattingen de wereld in geholpen over de relatie tussen roken en stress. Van sommige ...
personen die elkaar vasthouden

Met begeleiding stoppen met roken

Met de juiste steun heb je meer kans om gestopt te blijven. Onderzoek laat zien dat erkende begeleiding, ...
vrouw die kracht laat zien

Tips om goed voorbereid te stoppen

Sommige mensen besluiten te stoppen met roken en dat gaat ze in één keer goed af. Maar voor ...

Je zorgverzekering vergoedt stoppen met roken

Je zorgverzekering vergoedt stoppen met roken

portemonnee met veel geld

Sinds januari 2020 krijg je in de meeste gevallen een stoppen-met-roken behandeling vergoed. Dit is bijvoorbeeld persoonlijke begeleiding door een coach of de huisarts. Maar je kunt ook meedoen aan groepstherapie. Nicotinevervangers zoals pleisters, kauwgom of spray krijg je ook vergoed als je die samen met de begeleiding gebruikt.

Er zijn wel voorwaarden aan een vergoeding voor een stoppen-met-roken behandeling. Check bij je zorgverzekering welke behandelingen zij vergoeden en of zij deze behandeling helemaal of voor een deel vergoeden. De meeste zorgverzekeraars vergoeden één stoppen-met-roken behandeling per jaar.

Wil je weten of er een erkende stoppen-met-roken coach bij jou in de buurt zit? Kijk dan op onze hulpkaart. Hier vind je stoppen-met-roken-programma's die speciaal zijn ontwikkeld voor jongvolwassenen.

Deel dit artikel

Bekijk ook

screenshot van animatiefiguren

Een nicotineverslaving: wat gebeurt er in je hersenen?

Wat doet roken met je hersenen? Waarom is nicotine verslavend? En hoe komt het dat stoppen zo moeilijk ...
verlichte tekst met you got this

10 redenen om samen te stoppen

Hieronder lees je 10 redenen waarom samen stoppen een goed idee is. 1. De kans is groter dat ...
Peinzende man

Wat is het beste moment om te stoppen?

Is er een beste moment om te stoppen met roken? Het antwoord ligt misschien voor de hand: het ...
twee vrouwen

Meer succes door samen te stoppen

Waarom samen met iemand stoppen de kans op succes vergroot "Ik bepaal zelf of ik stop met roken ...

Elke dag een stadsbus vol doden

Elke dag een stadsbus vol doden

elke dag een stadsbus vol doden

Elk jaar sterven er in Nederland 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Aan kanker, COPD, of hart- en vaatziekten veroorzaakt door het roken. Dat is elke dag een stadsbus vol. Een macaber beeld, maar helaas nog steeds de realiteit.

In de sigarettenrook die je inademt zitten honderden giftige stoffen. Deze stoffen beschadigen bij elk trekje lichaamscellen. Niet alleen in je longen, maar in je hele lichaam. Roken is met zekerheid gelinkt aan in elk geval 15 soorten kanker, 8 soorten luchtwegaandoeningen en 7 soorten hart- en vaatziekten. Welke stoffen in sigarettenrook veroorzaken deze schade ook alweer? Hier nog een keer op een rijtje:

Teer

Teer is de belangrijkste veroorzaker van kanker. Het is een bruin, kleverig goedje dat ontstaat als tabaksbladeren verbrand worden. Teer zit bomvol giftige en kankerverwekkende stoffen die ervoor kunnen zorgen dat cellen abnormaal gaan groeien en er kanker ontstaat. Deze stoffen zorgen er ook voor dat je immuunsysteem deze kankercellen niet goed kan aanvallen en opruimen.

Nicotine is verslavend, en helpt kankercellen groeien

Nicotine

Nicotine maakt roken verslavend. Tabak staat op plek 3 van meest verslavende stoffen: boven crystal meth en cocaïne. Nicotine zorgt voor meer adrenaline in het bloed. Roken zorgt dus voor meer onrust in je lichaam. Daarnaast zorgt nicotine ervoor dat je bloedvaten nauwer worden, waardoor het moeilijker is om zuurstof via je bloed naar je hart en andere organen te brengen. Als laatste kan nicotine kankercellen helpen groeien en overleven.

Koolmonoxide

Koolmonoxide vermindert de opname van zuurstof in het bloed. Hierdoor krijgen je organen en spieren te weinig zuurstof. Je lichaam reageert hierop door meer bloedcellen aan te maken die zuurstof kunnen opnemen. Maar daar wordt het bloed stroperig van, en er kunnen bloedpropjes ontstaan. Dit stroperige bloed moet door de nauwe bloedvaten (door de nicotine). Als de bloedvaten verstoppen of te nauw worden, kunnen weefsels afsterven.

Toevoegingen

Alsof deze stoffen niet schadelijk genoeg zijn, doet de tabaksindustrie er nog een schepje bovenop. Die toevoegingen hebben als doel jou zo verslaafd mogelijk te krijgen en je zoveel mogelijk te laten roken. Ammoniak versterkt het verslavende effect van nicotine. Smaakstoffen zoals suiker en cacao maskeren de vieze smaak van rook. Menthol verdooft je keel een beetje, zodat je de giftige stoffen niet zo voelt branden en dieper inhaleert.

Elke dag sterven zo'n 55 mensen aan de gevolgen van deze giftige, verslavende cocktail. Wil jij geen statistiek worden? Get off the bus.

Deel dit artikel

Bekijk ook

meisje met handen in het haar

Maakt vapen je dommer?

Maakt vapen je dommer? Onderzoekers kwamen erachter dat er lood in sommige vapes zit. Een loodvergiftiging kan je ...

Is vapen slechter dan roken?

Veel mensen vergelijken roken met vapen. Van roken weten we hoe schadelijk het is. Er is bijna 80 ...

Van vapen krimpen je ballen?

Heren, even opletten. Dat vapen slecht is voor je longen en hersenen wisten we al. Maar nieuw onderzoek ...

Atleet verliest long en waarschuwt voor vapen

Een 20-jarige MMA-vechter heeft een deel van zijn long moeten laten verwijderen. De Amerikaanse Sean Tobin wil nu ...

Tabaksindustrie promoot nicotine tijdens coronapandemie

Tabaksindustrie promoot nicotine tijdens coronapandemie

persoon met mondkapje

Met dubieus onderzoek probeert de tabaksindustrie verwarring te zaaien over nicotine, zelfs tijdens een wereldwijde pandemie. De valse claim: nicotine zou beschermen tegen een besmetting met het coronavirus. Dit is niet de eerste keer dat de tabaksindustrie onderzoekers voor het karretje spant.

Kan een industrie zo verdorven zijn dat het een wereldwijde pandemie gebruikt om hun kankerverwekkende product te promoten? Ja, dat kan. In het begin van de coronapandemie dook er opmerkelijk nieuws op. Onder ernstig zieke coronapatiënten in China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk leken veel minder rokers te zitten dan je zou verwachten. In artikelen stelden wetenschappers de vraag: ‘Zou het kunnen dat nicotine bescherming biedt tegen het virus?’

Speculatie

Ze speculeerden over die vraag in wetenschappelijke artikelen die nog niet kritisch waren beoordeeld door andere onderzoekers. De uitspraak was gebaseerd op slecht uitgevoerd onderzoek, bleek achteraf. Toch haalde dat gespeculeer al snel het nieuws, bijvoorbeeld bij de NOS.

Cijfers kloppen niet

De Wereldgezondheidsorganisatie en het Trimbos Instituut waarschuwden al snel dat er in het ‘onderzoek’ allerlei gaten te schieten waren. Bij het onderzoek in China klopten de cijfers niet. Daar rookt ruim de helft van de mannelijke bevolking, en maar een heel klein deel van de vrouwelijke bevolking. Toch lagen de IC’s vol met rokende mannen. Onlogisch, als nicotine juist zou beschermen tegen het virus.

Bij het Franse onderzoek hadden de wetenschappers niet gevraagd of de patiënten rookten vóórdat ze in het ziekenhuis belandden. Alleen of zij nú rookten, waarop een groot deel natuurlijk ‘nee’ antwoordde. Zo kwam een deel van de mensen die op de dag vóór hun opname nog rookten, onterecht in de groep ‘ex-rokers’ in het onderzoek.

Wat hadden de onderzoekers met elkaar gemeen? Ze bleken allemaal weleens geld van de tabaksindustrie te hebben ontvangen.

Betaald door de tabaksindustrie

Maar hoe kan het dan dat de onderzoekers over deze vraag speculeerden alsof het echt iets hoopgevends was? Journalisten van The Investigative Desk en Le Monde namen de onderzoekers eens kritisch onder de loep. Wat hadden de onderzoekers met elkaar gemeen? Ze bleken allemaal weleens geld van de tabaksindustrie te hebben ontvangen. Zo kreeg de Franse onderzoeker Changeux in de jaren 90 bijna twee ton voor onderzoek naar de positieve effecten van nicotine.

Fake news

Het longvirus raasde de wereld over en mensen gingen er dood aan. En dat doet het coronavirus nog steeds. Maar de tabaksindustrie ziet de pandemie als een kans om hun dodelijke product te verkopen, door onderzoekers valse uitspraken te laten doen. Dat de waarheid uiteindelijk boven tafel kwam maakt Big Tobacco niet zoveel uit. Het ‘fake news’ had alle kranten al gehaald.

Lees hier meer over hoe de tabaksindustrie schadelijke producten aan de man brengt. Wil jij de broekzakken van deze fabrikanten niet meer vullen? Kijk dan bij Ik wil stoppen.

Deel dit artikel

Bekijk ook

verlichte tekst met you got this

10 redenen om samen te stoppen

Hieronder lees je 10 redenen waarom samen stoppen een goed idee is. 1. De kans is groter dat ...
vrouw die kracht laat zien

Tips om goed voorbereid te stoppen

Sommige mensen besluiten te stoppen met roken en dat gaat ze in één keer goed af. Maar voor ...

Tabaksindustrie gebruikt onderzoekers als spreekbuis

Een slimme strategie van de tabakslobby: niet zelf iets beweren, maar een vooraanstaand adviesbureau inschakelen om dat te ...
tabakslobbyisten vermommen zich als burgerbeweging

Tabakslobby vermomt zich als burgerbeweging

Grote tabaksproducenten hebben zo hun strategieën om invloed uit te oefenen. Eén daarvan is hun lobby vermommen als ...

Feestje? Wel even op de foto met sigaretten

Feestje? Wel even op de foto met sigaretten

kom naar dit feest-wel even op de foto met sigaretten

Tabaksfabrikanten mogen geen reclame maken voor sigaretten. Toch weten ze de regels te omzeilen. Ze zetten influencers in of zorgen dat zij het enige merk zijn wat op een festival verkocht wordt. Alles om jongeren toch aan het roken te krijgen.

Je krijgt op Facebook een uitnodiging voor een feestje. Het lijkt je leuk, maar als je daar eenmaal bent, biedt een gastvrouw je sigaretten aan en moedigt je aan een selfie te maken. Achter je hangt een spandoek met daarop groot de naam van het sigarettenmerk. Of je die foto even wil delen op je socials?

Klinkt gek, maar het gebeurt. Dat ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Californië toen ze gingen graven naar hoe de tabaksindustrie tegenwoordig aan marketing doet.

Stiekeme Facebookreclame

In Nederland is tabaksreclame sinds 2002 verboden. Sponsoring van muziekfestivals, sportclubs en advertenties op radio en televisie mogen niet meer. Die reclameverboden zijn er over de hele wereld, maar tabaksfabrikanten blijven wel op zoek naar nieuwe rokers. 

Die kans op een boete van enkele tienduizenden euro's neemt de tabaksindustrie graag voor lief. Dat bedragje voelt de industrie niet in de miljardenportemonnee. Al die jonge mensen die verslaafd raken dan weer wel.

Social media onmisbaar

Uit onderzoek blijkt dat social media onmisbaar zijn voor de tabaksindustrie. De reclamecampagnes ‘nieuwe stijl’ zijn zo opgezet dat ze nét binnen de wetten van de overheid en de regels van Facebook, Instagram en TikTok blijven.

Boybands en influencers

Ook voor alternatieve tabaksproducten wordt creatief reclame gemaakt. Uit een ander onderzoek bleek dat British American Tobacco (BAT) tijdens een concert van de Spaanse boyband Dvicio hun e-sigaret in de spotlight zette. De eerste rij was gevuld was met influencers. Mensen die een prijsvraag hadden gewonnen, konden er ook heen. De influencers en prijsvraagwinnaars kregen het verzoek vooral filmpjes en foto’s te delen. Kregen zij ook betaald voor het plaatsen van hun filmpjes? Daar blijft BAT lekker vaag over.

Dealtje met de studentenvereniging

En hoe pakken de tabaksfabrikanten hun marketing in Nederland aan? Hier sloten ze deals met studentenverenigingen, zodat hun merk als enige verkocht werd. Dat proberen ze ook bij festivals. Niet omdat ze dan zoveel verdienen aan de verkoop van sigaretten op een festival, maar omdat hún merk dan bekender wordt onder een doelgroep waar ze gek op zijn: jongeren.

Weten hoe Big Tobacco nog meer jongeren aan het roken krijgt? Of hoe ze hun product extra verslavend maken? Alles over de smerige praktijken van de industrie lees je bij Tabaksindustrie. Weet je genoeg en ben je het roken wel zat? Kijk dan bij Ik wil stoppen.

Deel dit artikel

Bekijk ook

vrouw zit op bed en schrijft in een schrift

Samen stoppen stappenplan

Als je besluit om te stoppen met roken, dan wil je dat natuurlijk het liefst in één keer ...
personen die elkaar vasthouden

Met begeleiding stoppen met roken

Met de juiste steun heb je meer kans om gestopt te blijven. Onderzoek laat zien dat erkende begeleiding, ...
portemonnee met veel geld

Je zorgverzekering vergoedt stoppen met roken

Sinds januari 2020 krijg je in de meeste gevallen een stoppen-met-roken behandeling vergoed. Dit is bijvoorbeeld persoonlijke begeleiding ...
sip kijkende clown

Tabaksfonds klinkt te mooi om waar te zijn, en is dat ook

De naam van het fonds klinkt nog zo mooi: 'Foundation for a Smoke-Free World'. Maar de stichting van ...

Minder schadelijke stoffen? Tabaksindustrie sjoemelt liever met meetapparatuur

Minder schadelijke stoffen? Tabaksindustrie sjoemelt liever met meetapparatuur

sjoemel meetapparatuur

Uit de eerste onderzoeken in de jaren 40 wordt bekend hoeveel dodelijke stoffen een roker inademt. Als reactie hierop vermindert de tabaksindustrie niet de hoeveelheid dodelijke stoffen in hun product. In plaats daarvan proberen ze de apparatuur waarmee de hoeveelheid dodelijke stoffen wordt gemeten voor de gek te houden. Met succes.

Vanaf de jaren 60 kwamen de ‘light’ sigaretten op de markt, of de ‘ultra-light’ en ‘mild’. Met deze sigaretten adem je minder dodelijke stoffen in, claimde de industrie. Deze namen zijn alweer een tijdje verboden, omdat ze nogal misleidend zijn: ze waren helemaal niet minder schadelijk, dat leek alleen maar zo.

Gaatjes in de filter

Fabrikanten begonnen kleine gaatjes in de filter te prikken, of piepkleine luchtgleufjes te maken. De belofte: met dit soort filters zou je veel minder teer binnenkrijgen. Maar eigenlijk waren de gaatjes en gleuven bedoeld om de meetapparatuur voor de gek te houden die meten hoeveel schadelijke stoffen er in een sigaret zitten. Die machines zuigen door die gaatjes ‘valse lucht’ aan. Daardoor meten ze veel minder schadelijke stoffen dan er in werkelijkheid in een sigaret zitten.

Meten is weten

Onder de naam ‘light’ was de sjoemelsigaret geboren. Uit geheime documenten bleek dat dit een bewuste actie was van de industrie. Ze wisten zelf al eerder dat ze er de tests met rookmachines mee bedriegen. Vaak sluiten mensen die een hijs van een sigaret nemen de gaatjes namelijk voor een deel af met hun vingers of lippen. Dan komt er nog weinig ‘valse lucht’ bij en krijg je veel meer teer, nicotine en andere schadelijke stoffen binnen dan gemeten wordt door de apparatuur.

Niet 1, maar 26 pakjes per dag

Hoeveel dat uitmaakt, bleek een paar jaar geleden uit onderzoek van het RIVM. De onderzoekers gebruikten een andere meetmachine, eentje waarbij de gaatjes van de filter worden afgeplakt. Net zoals lippen of vingers van een roker dat doen.

De échte hoeveelheid teer en nicotine bleek veel hoger dan wettelijk is toegestaan. In het ergste geval zat er 26x zoveel teer en 17x zoveel nicotine in de rook. Iemand die 1 pakje per dag rookt, krijgt dus de hoeveelheid schadelijke stoffen van 26 pakjes binnen.

Rechter grijpt in

Rookpreventie Jeugd spande een rechtszaak aan tegen de NVWA. Boegbeeld en longarts Wanda de Kanter pleit dat de Nederlandse sigaretten meer schadelijke stoffen bevatten dan mag. En dat de NVWA moet handhaven op deze overschrijding van de wet.

De rechter geeft haar gelijk. In de uitspraak geeft de rechter aan dat de NVWA moet handhaven op sjoemelsigaretten. 'Dit betekent het definitieve einde van de sjoemelsigaret. De NVWA moet per direct alle sigaretten uit de schappen halen,' zegt De Kanter tegen TabakNee.

Wilde jij toch al stoppen? Kijk dan bij Ik wil stoppen voor verschillende manieren en kies iets dat bij je past!

Deel dit artikel

Bekijk ook

personen die samen in gesprek zijn

Stoppen-met-roken-programma’s voor jongvolwassenen

In Nederland kun je veel verschillende manieren vinden om te stoppen met roken. Sommige manieren zijn wetenschappelijk onderzocht ...
portemonnee met veel geld

Je zorgverzekering vergoedt stoppen met roken

Sinds januari 2020 krijg je in de meeste gevallen een stoppen-met-roken behandeling vergoed. Dit is bijvoorbeeld persoonlijke begeleiding ...
een speelgoed bus

Elke dag een stadsbus vol doden

Elk jaar sterven er in Nederland 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Aan kanker, COPD, of hart- ...
laboratorium medewerker

Zo maken tabaksfabrikanten sigaretten nóg verslavender (en minder vies)

Stel: je wilt een product verkopen dat wel verslavend, maar eigenlijk niet echt lekker is. Wat doe je ...

Zo maken tabaksfabrikanten sigaretten nóg verslavender (en minder vies)

Zo maken tabaksfabrikanten sigaretten nóg verslavender (en minder vies)

laboratorium medewerker

Stel: je wilt een product verkopen dat wel verslavend, maar eigenlijk niet echt lekker is. Wat doe je dan? Je maakt het nóg verslavender en voegt allemaal stofjes toe die de vieze smaak verhullen. Producten zo verslavend mogelijk maken zónder dat je ervan moet kotsen, is de tactiek van tabaksfabrikanten.

Mensen komen net zo moeilijk van hun nicotineverslaving af als van een andere verslaving. Daarnaast doen tabaksfabrikanten hun best om hun producten extra verslavend te maken. Ze voegen stofjes toe die ervoor zorgen dat je lichaam nicotine sneller opneemt, en die de bittere smaak van tabak verzachten.

Verslaving en ammoniak

Het begint trouwens al met de tabak zelf. Door slim te kweken, zit er in tabaksplanten inmiddels twee keer zoveel nicotine dan er van nature inzit. Dan voegen ze ammoniak toe. Daardoor neem je nicotine sneller op in het bloed, en ben je sneller hooked.

Sigaretten zijn heel verslavend

Marlboro was de 1ste

Het was trouwens Philip Morris (PMI) die begon met ammoniak toevoegen, zo rond 1960. In die tijd was Philip Morris de kleinste van de zes grote sigarettenfabrikanten in de Verenigde Staten. Na het toevoegen van ammoniak werd Philip Morris’ Marlboro het meest verkopende sigarettenmerk ter wereld.

Andere sigarettenfabrikanten volgden natuurlijk, inmiddels doen ze het allemaal. En ze voegen nog veel meer toe. Suikers, omdat het stofje dat vrijkomt wanneer suikers verbranden (acetaldehyde) ook verslavend is én het effect van nicotine nog eens sterker maakt.

673 toevoegingen

Dan zijn er nog de stofjes die ervoor zorgen dat de smaak van tabak minder bitter wordt en die ervoor zorgen dat je minder snel moet hoesten wanneer je een trek neemt. Volgens het RIVM bevatten tabaksproducten zeker 673 toevoegingen, goed voor een kwart van de sigaret. Een paar van de meest voorkomende: ammoniak, cacao, gom, menthol, pruimensap, suikers, zoethoutextract, vanille…

Tabaksfabrikanten zeggen dat die toevoegingen veilig zijn, omdat ze op lijst met door de EU toegestane voedingsmiddelen staan. Maar iets wat je veilig kunt eten, kan wél gevaarlijk zijn wanneer je het verbrandt en inademt. Bij de verbranding van suikers komen bijvoorbeeld giftige, kankerverwekkende stoffen vrij. Dat komt nog eens bovenop de schadelijke stoffen door de verbrande tabak zelf.

Ben jij klaar met deze cocktail van kankerverwekkende stoffen? Kijk dan bij Ik wil stoppen. Wil je weten wat de tabaksindustrie nog meer doet om jongeren te laten beginnen met roken? Klik hier!

Deel dit artikel

Bekijk ook

man die bedenkelijk in de camera kijkt

Hoezo verslaving? Roken of vapen is toch je eigen keus?

Hoezo verslaving? Je rookt toch omdat je dat zelf wilt? Een sigaret opsteken is je eigen keus, toch? ...
Peinzende man

Wat is het beste moment om te stoppen?

Is er een beste moment om te stoppen met roken? Het antwoord ligt misschien voor de hand: het ...
veel geld

Zoveel geld stopt de tabaksindustrie in marketing

Ook al mag er geen reclame meer gemaakt worden voor sigaretten, toch geeft Big Tobacco nog bizar veel ...
krottenwijk

De tabaksindustrie zet bewust in op arme landen

De tabaksindustrie zet bewust in op arme landen In westerse landen gelden te veel regeltjes, dus zet Big ...