Stoppen-met-roken-programma’s voor jongvolwassenen

personen die samen in gesprek zijn

In Nederland kun je veel verschillende manieren vinden om te stoppen met roken. Sommige manieren zijn wetenschappelijk onderzocht en bewezen effectief. Het belangrijkste is dat je een manier kiest die bij je past. Bij jouw persoonlijke situatie, maar ook bij de levensfase waar je in zit.

Begeleiding door een erkende stoppen-met-roken coach is de manier die het beste werkt om te stoppen met roken. In de meeste gevallen wordt dit vergoed door je zorgverzekering.

Maar het belangrijkste is dat je een manier kiest die bij je past. Bij jouw persoonlijke situatie, maar ook bij de levensfase waar je in zit. Niet iedereen tussen de 18 en 25 jaar zit in dezelfde levensfase. De één studeert, de ander werkt, en de volgende heeft een gezin. Iemand woont thuis, op kamers, in een eigen huis, alleen of met iemand anders. Dit kan het lastig maken om een stoppen-met-roken manier te ontwikkelen die precies past bij alle rokers tussen de 18 en 25 jaar.

Advies? Bel of chat met medewerkers van de Stoplijn (gratis).

Het aanbod van stoppen-met-roken manieren speciaal voor jongeren en jongvolwassenen in Nederland is klein. Maar er is een aantal aanbieders dat zich in het bijzonder richt op jongvolwassen rokers.

Persoonlijk

Veel organisaties hebben één of meer coaches in dienst die zich hebben gespecialiseerd in het begeleiden van jongvolwassenen die willen stoppen met roken. De coaching zal zoveel mogelijk aangepast worden aan jouw persoonlijke situatie.

Kijk voor meer informatie en voor aanbieders op ikstopnu.nl.

Met een groep

Op dit moment zijn er geen groepstrainingen bij ons bekend die zich speciaal richten op jongeren of jongvolwassenen.

Als er genoeg aanmeldingen zijn, kunnen groepjes gevormd worden van mensen met ongeveer dezelfde leeftijd of levensfase. Een groepstraining kan natuurlijk ook goed werken als er allerlei mensen van verschillende leeftijden in zitten. Het belangrijkste is dat een groepstraining je aanspreekt als je wil stoppen met roken.

Kijk hier voor meer informatie over groepstrainingen.

Stoppen en meer bewegen

Wil je stoppen met roken én meer bewegen? Het programma van Rookvrij en Fitter richt zich op een gezonde leefstijl: niet meer roken, meer bewegen en fitter worden. Je kunt één-op-één coaching krijgen, of met een groep. Dit programma organiseert het hele jaar door Fresh Air Walks. Je gaat dan met een groep stoppers in de buitenlucht wandelen.

Kijk hier voor meer informatie over Rookvrij en Fitter

Online of met een app

Quiddy is een app die je op je smartphone kunt installeren. Deze stoppen-met-roken app is ontwikkeld voor, en samen met, jongvolwassen rokers. Je houdt met deze app bij hoeveel geld je hebt bespaard, en je kunt een spelletje spelen om je af te leiden als je zin hebt om te roken. Je kunt gematcht worden met leeftijdsgenoten en via een chat elkaar steunen tijdens het stoppen. Via de knoppen hieronder kun je Quiddy downloaden.

Daarnaast zijn er apps en andere mogelijkheden en die niet speciaal ontwikkeld zijn voor jongvolwassenen, maar die je wel kunnen helpen bij het stoppen met roken.

Deel dit artikel

Bekijk ook

personen die elkaar vasthouden

Met begeleiding stoppen met roken

Met de juiste steun heb je meer kans om gestopt te blijven. Onderzoek laat zien dat erkende begeleiding, ...
Peinzende man

Wat is het beste moment om te stoppen?

Is er een beste moment om te stoppen met roken? Het antwoord ligt misschien voor de hand: het ...
portemonnee met veel geld

Je zorgverzekering vergoedt stoppen met roken

Sinds januari 2020 krijg je in de meeste gevallen een stoppen-met-roken behandeling vergoed. Dit is bijvoorbeeld persoonlijke begeleiding ...
twee vrouwen

Meer succes door samen te stoppen

Waarom samen met iemand stoppen de kans op succes vergroot "Ik bepaal zelf of ik stop met roken ...