Waarom samen met iemand stoppen de kans op succes vergroot

twee vrouwen

“Ik bepaal zelf of ik stop met roken en heb niemand daarbij nodig” of “Die is ook zomaar gestopt, dus ik kan het ook”. Herkenbaar? Veel mensen stoppen in hun eentje, maar dat gaat ze niet altijd goed en gemakkelijk af. Je kunt het jezelf makkelijker maken door het samen te doen.

Zelf stoppen met roken werkt voor sommige mensen goed. Maar eigenlijk kan iedereen steun van zijn of haar omgeving goed gebruiken. Mensen die aangemoedigd worden om te stoppen, lukt het beter om te stoppen en gestopt te blijven. Als partners tegelijk stoppen, hebben zij meer kans op succes.

Verandering versus gewoonte

Misschien ben jij wel iemand die keiharde afspraken maakt met zichzelf en daar niet van afwijkt. Maar voor de meeste mensen werkt dat niet zo. Je wil graag je gedrag veranderen, maar je valt terug in je oude gedrag. Dit komt omdat (oude) gewoontes het vaak winnen van wilskracht. Alleen een voornemen is meestal niet genoeg. Dus lees je in hoe jij het beste kunt stoppen.

Net zo verslavend als heroïne

Nicotine is ontzettend verslavend. De sterkte van de verslavende werking is vergelijkbaar met stoffen als heroïne en cocaïne. In dit filmpje leggen we uit hoe dit komt. Dus, als jij weet dat roken een verslaving is, zou je dan nog in je eentje die verantwoordelijkheid (moeten) nemen?

Jij bepaalt wie en wat je nodig hebt

Het kan helpen om voor jezelf na te gaan wie jou het beste kan helpen. Is dat vooral iemand die dicht bij je staat? Of zoek je het liever wat anoniemer op? Niemand kan dat beter beslissen dan jij.

Meer vragen?

Wil je advies over welke hulp bij jou past? Onze medewerkers van de Stoplijn beantwoorden graag jouw vragen van maandag tot en met vrijdag tussen 9 uur en 17 uur. Je zit nergens aan vast en het is gratis.

Deel dit artikel

Bekijk ook

screenshot van animatiefiguren

Een nicotineverslaving: wat gebeurt er in je hersenen?

Wat doet roken met je hersenen? Waarom is nicotine verslavend? En hoe komt het dat stoppen zo moeilijk ...
personen die elkaar vasthouden

Met begeleiding stoppen met roken

Met de juiste steun heb je meer kans om gestopt te blijven. Onderzoek laat zien dat erkende begeleiding, ...
verkeersbord met stopteken

Hoe stop je met roken?

Stoppen met roken kan misschien groots aanvoelen. Misschien rook je al jaren elke dag rond dezelfde tijd een ...
twee lachende personen

Hoe kies je de beste stopbuddy?

Samen stoppen heeft veel voordelen. En dan is de vraag: met wie dan? Uit onderzoek weten we dat ...