Met begeleiding stoppen met roken

personen die elkaar vasthouden

Met de juiste steun heb je meer kans om gestopt te blijven. Onderzoek laat zien dat erkende begeleiding, telefonische coaching en groepstrainingen helpen bij een geslaagde stoppoging. Is dat wat voor jou?

In de meeste gevallen wordt een professionele behandeling vergoed. Het is dus geen gek idee om te kijken welke hulp bij jou past. Er zijn verschillende vormen van professionele begeleiding, door een huisarts of een stopcoach. Je kunt een paar weken begeleiding krijgen, of het hele jaar door. In die periode heb je 3 tot 10 gesprekken of bijeenkomsten.

Wil je weten welke hulp er bij jou in de buurt is? Kijk dan op de hulpkaart

Begeleiding kan op verschillende manieren:

Je huisarts of praktijkondersteuner
Een voordeel van deze bewezen succesvolle stopmethode, is dat je persoonlijk contact hebt en weet wie je voor je hebt. Meestal gaat het hierbij om 3 tot 5 gesprekken. Niet iedere huisarts biedt begeleiding bij het stoppen met roken aan. Vraag dit dus aan je huisarts of de praktijkondersteuner.

Groepstraining
Tijdens een groepstraining stop je samen met anderen. Je hebt dus steun aan elkaar.
Een gespecialiseerde stoppen-met-roken coach begeleidt jullie daarbij en laat jullie ervaringen met elkaar delen. Dit kan zowel online als in een echte bijeenkomst. Er zijn 7 groepsbijeenkomsten in 3 maanden. Kijk in het overzicht van erkende coaches welke hulp er voor jou in de buurt is.

Persoonlijke coaching
Je stoppen-met-roken coach begeleidt je bij het stoppen met roken in een praktijk of online. De coaching duurt meestal 3 maanden. Je stopt niet direct. Eerst maak je een plan. De coaching loopt door tot ongeveer 6 weken na je stopdatum. De coaching is persoonlijk en aangepast aan jouw situatie. Hier vind je een lijst van erkende coaches bij jou in de buurt.

Rookstoppoli
Wil je heel uitgebreide begeleiding? Dan kan de huisarts je doorverwijzen naar de Rookstoppoli in het ziekenhuis. Je hebt 2 gesprekken bij de longarts en 7 tot 9 gesprekken of bijeenkomsten met de stoppen-met-roken coach. Bij elkaar duurt dit ongeveer 1 jaar. Je hebt een verwijzing van je huisarts of specialist nodig. Adressen van Rookstoppoli’s vind je op de hulpkaart.

Telefonische coaching
Je stoppen-met-roken coach begeleidt je telefonisch bij het stoppen met roken. Je hebt 6 of 7 telefoongesprekken met je coach in 3 maanden. De coaching is persoonlijk en aangepast aan jouw situatie. Je maakt samen met je coach een stopplan. Hij of zij begeleidt je vanaf de voorbereiding tot ongeveer 6 weken na je stopdatum. Kijk in het overzicht van erkende coaches welke hulp er voor jou in de buurt is.

Erkende hulp vaak 100% vergoed

Jouw basisverzekering vergoedt 1 keer per jaar hulp bij stoppen met roken. Het moet dan wel een manier zijn waarvan we weten dat die goed werkt, zoals persoonlijke coaching of groepstrainingen. Meestal hoef je niks zelf te betalen, ook geen eigen risico. Er zijn wel voorwaarden waar de coaching aan moet voldoen. Deze voorwaarden kun je navragen bij je zorgverzekeraar. Lees meer over de vergoeding voor stoppen met roken.

Meer vragen?

Wil je advies over welke hulp bij jou past? Onze medewerkers van de Stoplijn beantwoorden graag jouw vragen van maandag tot en met vrijdag tussen 9 uur en 17 uur. Je zit nergens aan vast en het is gratis.

Deel dit artikel

Bekijk ook

personen die samen in gesprek zijn

Stoppen-met-roken-programma’s voor jongvolwassenen

In Nederland kun je veel verschillende manieren vinden om te stoppen met roken. Sommige manieren zijn wetenschappelijk onderzocht ...
persoon die stopteken geeft

Stoppen is jouw zaak, toch?

Als je stopt met roken, dan vinden mensen daar wat van. Sommigen zullen enthousiast zijn en je aanmoedigen, ...
vrouw die kracht laat zien

Tips om goed voorbereid te stoppen

Sommige mensen besluiten te stoppen met roken en dat gaat ze in één keer goed af. Maar voor ...
Peinzende man

Wat is het beste moment om te stoppen?

Is er een beste moment om te stoppen met roken? Het antwoord ligt misschien voor de hand: het ...