Hoe kies je de beste stopbuddy?

twee lachende personen

Samen stoppen heeft veel voordelen. En dan is de vraag: met wie dan? Uit onderzoek weten we dat professionele hulp erg goed werkt. Maar misschien wil je liever stoppen met iemand die je kent. Ook dat is een goed idee. 

Waar let je op bij de keuze voor een goede stopbuddy? Kies iemand die je vertrouwt, bij wie je eerlijk kan zijn en die eerlijk is naar jou. Soms heb je een schop onder de kont nodig, op andere momenten een knuffel. Iemand die jou beide kan geven is perfect.

Top 5 beste stopbuddy's

Nummer 1: Jouw partner
Deze persoon kent jou, je karakter en moeilijke momenten als geen ander. En dat geldt ook andersom! Mensen die samen met hun partner stoppen, hebben meer kans op succes.

Nummer 2: Een vriend
Heb jij een vriend die ook rookt? Heb het er eens over. Misschien wil diegene wel met jou stoppen.

Nummer 3: Je huisgenoot
Met je huisgenoot deel je veel, misschien zelfs ook je asbak. Die kunnen jullie samen weg doen. Samen stoppen met je huisgenoot heeft als groot voordeel dat je huis niet meer ruikt naar rook. Begin samen met een grote schoonmaak, het heeft nog nooit zo fris geroken in huis!

Nummer 4: Collega of studiegenoot
Misschien is werk wel een plek waar jij vaak rookt(e). Dan is het een goed idee om samen met een collega te stoppen. Diegene kan je dan helpen herinneren dat je echt gestopt bent. Geen werk maar wel een druk studentenleven? Een studiegenoot is dan een betere optie.

Nummer 5: Buurman of andere kennis
Wist je dat ook iemand die je net wat minder goed kent jou ook kan helpen bij het stoppen? Misschien maak je nog wel vrienden ook. Belangrijk is wel dat je open durft te zijn. Iemand met wie jij jouw moeilijke momenten kan delen. Want als jij eerlijk bent, kan een ander dat ook!

Meer informatie

Wil je meer weten over stoppen met roken? Bezoek dan ikstopnu.nl voor meer informatie of bel met de gratis Stoplijn via 0800-1995. De medewerkers staan van maandag tot en met vrijdag tussen 9 uur en 17 uur voor je klaar.

Deel dit artikel

Bekijk ook

vrouw zit op bed en schrijft in een schrift

Samen stoppen stappenplan

Als je besluit om te stoppen met roken, dan wil je dat natuurlijk het liefst in één keer ...
personen die elkaar vasthouden

Met begeleiding stoppen met roken

Met de juiste steun heb je meer kans om gestopt te blijven. Onderzoek laat zien dat erkende begeleiding, ...
verlichte tekst met you got this

10 redenen om samen te stoppen

Hieronder lees je 10 redenen waarom samen stoppen een goed idee is. 1. De kans is groter dat ...
twee vrouwen

Meer succes door samen te stoppen

Waarom samen met iemand stoppen de kans op succes vergroot "Ik bepaal zelf of ik stop met roken ...