Een nicotineverslaving: wat gebeurt er in je hersenen?

Wat doet roken met je hersenen? Waarom is nicotine verslavend? En hoe komt het dat stoppen zo moeilijk is? Bekijk deze animatie waarin uitgelegd wordt hoe een verslaving werkt. 

De verslavende stof in sigaretten is nicotine. Nicotine zorgt ervoor dat dopamine vrijkomt in je hersenen. Deze dopamine geeft heel kort een prettig gevoel. Onze hersenen onthouden dat roken voor dit gevoel heeft gezorgd. Het nicotinegehalte daalt snel en je krijg weer trek om te roken. Dit noemen we de verslavingscyclus.

Als je meer rookt, reageren je hersenen steeds minder op nicotine. Je hebt dan meer nicotine nodig voor hetzelfde effect. Dit noemen we tolerantie.

Je hersenen leggen ook het verband met wat je aan het doen bent en in welke omgeving je bent. Hebben jouw hersenen roken verbonden aan stress en alles wat daarbij hoort? Dan heb je grote kans dat je telkens in de verleiding komt om te roken als je (een beetje) gestrest bent.

Als je stopt met roken daalt het nicotinegehalte. Je kunt dan last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Deze klachten worden vaak na 2 tot 3 dagen minder. Het kost vaak meer tijd om situaties los te maken van het roken, maar de verleiding zal steeds minder worden.

Advies? Bel of chat met medewerkers van de Stoplijn (gratis).

Hulp bij het stoppen

Als je wil stoppen met roken, dan kan dat op verschillende manieren. Je kunt zelf stoppen, zonder hulp. Je kan samen met iemand stoppen, met iemand die je kent of met een onbekende. Of je stopt met begeleiding. Weten wat het beste bij jou past? Vul dan de keuzehulp in.

Wil je persoonlijk advies over welke hulp bij jou past? Onze medewerkers van de Stoplijn beantwoorden graag jouw vragen van maandag tot en met vrijdag tussen 9 uur en 17 uur. Je zit nergens aan vast en het is gratis.

Deel dit artikel

Bekijk ook

Is vapen slechter dan roken?

Veel mensen vergelijken roken met vapen. Van roken weten we hoe schadelijk het is. Er is bijna 80 ...

Van vapen krimpen je ballen?

Heren, even opletten. Dat vapen slecht is voor je longen en hersenen wisten we al. Maar nieuw onderzoek ...

Atleet verliest long en waarschuwt voor vapen

Een 20-jarige MMA-vechter heeft een deel van zijn long moeten laten verwijderen. De Amerikaanse Sean Tobin wil nu ...
dame geeft stopteken met rechter hand

Stoppen met vapen

Wil je stoppen met vapen? Hier vind je tips hoe je stopt en het volhoudt! Waarom wil je ...