Is vapen slechter dan roken?

Veel mensen vergelijken roken met vapen. Van roken weten we hoe schadelijk het is. Er is bijna 80 jaar onderzoek naar gedaan. Van vapen weten we nog niet precies hoe schadelijk het is, omdat het nog niet zo lang bestaat. Mensen die vapen zijn dus hun eigen proefkonijn.

Veel risico’s en ziektes kun je pas bewijzen als mensen langer vapen. Je ademt dan langer de chemische stoffen in van een vape. Vaak kun je dan pas zien wat de schadelijke werking is. Onderzoek laat zien dat vapen kan zorgen voor DNA-schade in cellen in de mond. DNA-schade is de basis voor het ontstaan van kanker. Maar het kan nog jaren of tientallen jaren duren voordat die kanker ontstaat.

Hoesten, hoofdpijn en misselijkheid na vapen

De vloeistof in een vape is een chemisch soepje met smaakstoffen, propyleenglycol, glycerol, aldehyden en meestal nicotine. Veel mensen hebben klachten na het vapen. Vapen kan hoofdpijn, misselijkheid, keelpijn en hoesten veroorzaken.

Er zit een vorm van nicotine in vapes die extra verslavend is: nicotinezout. Wist je dat je al binnen drie dagen verslaafd kunt raken?

Smaakstoffen in vapes zijn veilig om te eten. Maar dit betekent niet dat ze ook veilig zijn om in te ademen. Daarnaast zijn je longen niet gemaakt om vloeistoffen te inhaleren. Ook vapes zonder smaakstoffen of nicotine bevatten schadelijke stoffen die klachten kunnen geven. En misschien later ziektes.

Nicotine in vapes is extra verslavend

We weten dat er bijna altijd nicotine in vapes zit. Zelfs als er op de verpakking staat dat er geen nicotine in zit. Er zit een vorm van nicotine in vapes die extra verslavend is: nicotinezout. Wist je dat je al binnen drie dagen verslaafd kunt raken? In vapes zit vaak een grote hoeveelheid nicotine en veel mensen vapen de hele dag door.

Maar nicotine heeft meer risico’s dan alleen verslaving bij jongeren. Nicotine zorgt ervoor dat de ontwikkeling van het jonge brein minder goed gaat. Die ontwikkeling kun je niet op een later moment inhalen. Mensen die op jonge leeftijd veel nicotine hebben binnengekregen hebben later meer kans op psychische problemen. Iemand kan zich bijvoorbeeld slechter concentreren en heeft meer kans om een angststoornis of depressie te krijgen.

Viral video’s over vapen

Je kent vast wel de filmpjes waarin jongeren vertellen dat ze heel ziek zijn geworden door vapen. De verhalen zijn vaak heftig. Ze kunnen je het gevoel geven van ‘dat overkomt mij niet’. Maar deze filmpjes kunnen je ook bewust maken van de risico’s.

Ga je door vapen roken?

Als je vapet raak je gewend aan de nicotine die erin zit. Ook wen je aan de gewoonte van het vapen. De stap om (ook) te gaan roken is dan klein. Zo kun je vapen zien als een opstapje naar roken.

Helemaal klaar met de vape? Hier lees je hoe je kunt stoppen met vapen.

Deel dit artikel

Bekijk ook

dame geeft stopteken met rechter hand

Stoppen met vapen

Wil je stoppen met vapen? Hier vind je tips hoe je stopt en het volhoudt! Waarom wil je ...
influencer

Influencers verdienen grof geld aan tabaksindustrie

Op Instagram, TikTok en Snapchat promoten influencers de nieuwste producten van de tabaksindustrie, en krijgen daar een behoorlijke ...
man die bedenkelijk in de camera kijkt

Hoezo verslaving? Roken of vapen is toch je eigen keus?

Hoezo verslaving? Je rookt toch omdat je dat zelf wilt? Een sigaret opsteken is je eigen keus, toch? ...
vrouw die kracht laat zien

Tips om goed voorbereid te stoppen

Sommige mensen besluiten te stoppen met roken en dat gaat ze in één keer goed af. Maar voor ...