Influencers verdienen grof geld aan tabaksindustrie

influencers tabaksindustrie

Op Instagram, TikTok en Snapchat promoten influencers de nieuwste producten van de tabaksindustrie, en krijgen daar een behoorlijke zak geld voor. Voorwaarde van Big Tobacco is dat deze influencers vooral veel jonge volgers hebben.

Kinderen en jongeren zijn de klanten van de toekomst: tabaksfabrikanten richten hun marketing al jaren op deze groepen. Ze zijn makkelijker te beïnvloeden en raken sneller verslaafd. En hoe jonger ze verslaafd zijn, des te langer zijn ze klant.

Cowboy is sneu, influencer is hot

Het maakt de tabaksindustrie niet veel uit welke producten ze kopen, als jongeren maar verslaafd zijn. Raken sigaretten uit de mode? Dan maken ze e-smokers, puffs of pouches met een lekker smaakje en vooral veel nicotine. Zogenaamd minder schadelijk, en ‘de nieuwe hype’ onder jongeren.

De tabaksindustrie zet influencers slim in voor de promotie van hun nieuwe product. Vapende influencers krijgen tonnen voor een selfie op Insta. Dat mag officieel niet, maar handhaving op social media is lastig. En als ze al een boete krijgen, is dat een schijntje ten opzichte van de winst.

Tabaksindustrie ronselt vooral influencers met jonge volgers

Liken en delen!

Neem de Nederlands-Italiaanse influencer Giaro Giarratana. Op een exclusief bootfeest in Kroatië (betaald door British American Tobacco) postte hij berichten met het product Glo. Zijn half miljoen jonge volgers konden ook een tripje winnen naar Ibiza of tickets voor de Formule-1. Hoe? Liken en delen!

Volkszangers en voetballers

Maar ook dichter bij huis worden de verslavende producten van de industrie gepromoot. Nederlandse volkszanger André Hazes jr. en voetballer Hakim Ziyech gebruiken nicotinezakjes op hun Instagram. Die laatste heeft ruim 6 miljoen volgers – vooral veel hele jonge jongens. De tabaksindustrie zal blij zijn met Hakim.

Lees meer over hoe de tabaksindustrie nicotinezakjes zo verslavend mogelijk maakt. Of hoe ze sigaretten uitdelen aan kinderen in landen waar de wetten niet zo streng zijn als in Nederland. Ben jij klaar met deze industrie? Kijk dan bij Ik wil stoppen. 

Deel dit artikel

Bekijk ook

Het maakt de tabaksindustrie niet uit of je gaat roken of vapen

De tabaksindustrie wil je doen geloven dat vapen minder schadelijk is dan roken. Maar onderzoek laat zien dat ...

Sigarettenfilters alleen goed voor de zakken van Big Tobacco

Sigarettenfilters zijn bedacht door de industrie om roken minder schadelijk te doen lijken. Maar in werkelijkheid zijn sigaretten ...

De tabaksindustrie, klimaatverandering en kinderarbeid

Dat tabak slecht is voor je gezondheid wisten we al. Maar de tabaksplantages hebben ook een enorme impact ...

Hoe kan je verslaving herkennen?

Iedereen kan verslaafd raken. Maar bij sommige mensen is de kans groter, zoals bij jongeren. Of bij mensen ...