Influencers verdienen grof geld aan tabaksindustrie

influencer

Op Instagram, TikTok en Snapchat promoten influencers de nieuwste producten van de tabaksindustrie, en krijgen daar een behoorlijke zak geld voor. Voorwaarde van Big Tobacco is dat deze influencers vooral veel jonge volgers hebben.

Kinderen en jongeren zijn de klanten van de toekomst: tabaksfabrikanten richten hun marketing al jaren op deze groepen. Ze zijn makkelijker te beïnvloeden en raken sneller verslaafd. En hoe jonger ze verslaafd zijn, des te langer zijn ze klant.

Ook in Nederland worden influencers benaderd door de tabaksindustrie om vapes te promoten. Zo ook Jacey, met zo'n 60.000 jonge volgers op TikTok. Dit is verboden, maar grotendeels onzichtbaar voor handhaving. Op deze manier omzeilt de tabaksindustrie het reclameverbod om zoveel mogelijk nieuwe, jonge klanten te krijgen.

Volkszangers en voetballers

Jacey wil gelukkig niks met deze dodelijke industrie te maken hebben, maar er zijn ook mensen die graag hun producten promoten. Nederlandse volkszanger André Hazes jr. en voetballer Hakim Ziyech gebruiken nicotinezakjes op hun Instagram. Die laatste heeft ruim 6 miljoen volgers – vooral veel hele jonge jongens. De tabaksindustrie zal blij zijn met Hakim.

Cowboy is sneu, influencer is hot

Het maakt de tabaksindustrie niet veel uit welke producten ze kopen, als jongeren maar verslaafd zijn. Raken sigaretten uit de mode? Dan maken ze e-smokers, puffs of pouches met een lekker smaakje en vooral veel nicotine. Zogenaamd minder schadelijk, en ‘de nieuwe hype’ onder jongeren.

De tabaksindustrie zet influencers slim in voor de promotie van hun nieuwe product. Vapende influencers krijgen geld voor een selfie op Insta. Dat mag officieel niet, maar handhaving op social media is lastig. En als ze al een boete krijgen, is dat een schijntje ten opzichte van de winst.

Tabaksindustrie ronselt vooral influencers met jonge volgers

Liken en delen!

Nog een voorbeeld? De Nederlands-Italiaanse influencer Giaro Giarratana. Op een exclusief bootfeest in Kroatië (betaald door British American Tobacco) postte hij berichten met het product Glo. Zijn half miljoen jonge volgers konden ook een tripje winnen naar Ibiza of tickets voor de Formule-1. Hoe? Liken en delen!

Lees meer over hoe de tabaksindustrie nicotinezakjes zo verslavend mogelijk maakt. Of hoe ze sigaretten uitdelen aan kinderen in landen waar de wetten niet zo streng zijn als in Nederland. Ben jij klaar met deze industrie? Kijk dan bij Ik wil stoppen. 

Deel dit artikel

Bekijk ook

Is vapen slechter dan roken?

Veel mensen vergelijken roken met vapen. Van roken weten we hoe schadelijk het is. Er is bijna 80 ...

Van vapen krimpen je ballen?

Heren, even opletten. Dat vapen slecht is voor je longen en hersenen wisten we al. Maar nieuw onderzoek ...

Atleet verliest long en waarschuwt voor vapen

Een 20-jarige MMA-vechter heeft een deel van zijn long moeten laten verwijderen. De Amerikaanse Sean Tobin wil nu ...
dame geeft stopteken met rechter hand

Stoppen met vapen

Wil je stoppen met vapen? Hier vind je tips hoe je stopt en het volhoudt! Waarom wil je ...