Hoezo verslaving? Je rookt toch omdat je dat zelf wilt?

man die bedenkelijk in de camera kijkt

Een sigaret opsteken is je eigen keus, toch? Nou, zo simpel ligt het niet. Roken is extreem verslavend. En de tabaksindustrie doet zo z’n best om mensen aan het roken te krijgen, dat de bewering ‘roken doe je uit eigen wil’ niet zomaar opgaat.

De tabaksindustrie zet roken graag neer als een vrije keus, een lifestyle. Terwijl het gewoon een verslaving is.

Rokers beginnen meestal jong aan hun eerste sigaret. Meer dan 80% van de rokers is voor z’n 18e begonnen. En dan zijn ze al snel verslaafd aan de nicotine. 2 van de 3 jongeren die eens een sigaretje uitproberen, roken al snel elke dag. Niet voor niets staat nicotine op nummer 3 in de ranglijst van verslavende middelen, na heroïne en crack, maar nog vóór cocaïne en GHB.

Tabaksfabrikanten doen er alles aan om sigaretten zo verslavend mogelijk te maken

Naar, onrustig gevoel

Wat maakt dat de verslaving zo snel toeslaat? Sigaretten worden expres zo verslavend mogelijk gemaakt. Tabaksfabrikanten hebben hun best gedaan om zoveel mogelijk van het verslavende nicotine in een sigaret te krijgen. De nicotine die je binnenkrijgt als je een trekje neemt, bereikt binnen 7 seconden je hersenen - en dat geeft een gevoel van beloning.

Dit gevoel van beloning is er alleen in het begin. Nicotine is zó verslavend, dat het ‘lekkere’ gevoel al snel weg is. Dan roken mensen alleen nog maar om ontwenningsverschijnselen weg te roken. Dan rook je dus alleen nog om het nare, onrustige gevoel weg te krijgen.

Sjoemelsigaret

De tabaksindustrie voegt ook nog eens allemaal stofjes toe die sigaretten nóg verslavender maken. Honing om de smaak van tabak minder bitter te maken en stofjes die zorgen dat je geen last hebt van hoesten als je rookt. Of wat dacht je van ammoniak? Dat zorgt er waarschijnlijk voor dat de nicotine nog sneller in je bloed wordt opgenomen én dat de sigaret minder snel opbrandt. Het is wel giftig bij inademing. En met hun sjoemelsigaret hebben de tabaksproducenten ook nog eens een trucje bedacht om rokers per sigaret veel meer nicotine binnen te laten krijgen dan is toegestaan.

De industrie die er geld aan verdient, doet er alles aan om sigaretten (maar ook e-sigaretten en snus) zo verslavend mogelijk te maken. Je kunt je dus afvragen of roken wel écht een vrije keuze is. Stoppen is dan ook lastig: 80 procent van de rokers wil het, maar vaak beginnen ze toch weer opnieuw met roken. Zo’n verslaving is nogal hardnekkig.

Rook jij en wil je proberen te stoppen? Samen stoppen werkt goed, bijvoorbeeld met Quiddy. Of kijk bij Ik wil stoppen.

Deel dit artikel

Bekijk ook

vrouw die wat leest en verbaasd kijkt

3 hardnekkige fabels over roken en stress

Er zijn veel onzinnige opvattingen de wereld in geholpen over de relatie tussen roken en stress. Van sommige ...
vrouw die kracht laat zien

Tips om goed voorbereid te stoppen

Sommige mensen besluiten te stoppen met roken en dat gaat ze in één keer goed af. Maar voor ...
laboratorium medewerker

Zo maken tabaksfabrikanten sigaretten nóg verslavender (en minder vies)

Stel: je wilt een product verkopen dat wel verslavend, maar eigenlijk niet echt lekker is. Wat doe je ...
beeld van vrouwe Justitia

Met nicotinezakjes omzeilt de tabaksindustrie de wet

De tabaksindustrie heeft een nieuw product op de markt gebracht: nicotinezakjes of 'snus'. Met deze zakjes hoeft de ...