De tabaksindustrie, klimaatverandering en kinderarbeid

demonstratie

Dat tabak slecht is voor je gezondheid wisten we al. Maar de tabaksplantages hebben ook een enorme impact op klimaatverandering en het milieu. De plantages liggen vaak in arme landen waar boeren slecht betaald krijgen. Kinderarbeid op deze plantages neemt alleen maar toe.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft onderzoek gedaan naar het effect van tabaksproductie op het klimaat en milieu. Jaarlijks kost de industrie ons 600 miljoen bomen en 22 biljoen liter water. De bladeren van de tabaksplant worden gedroogd met fossiele brandstoffen. Hiermee stoot de industrie jaarlijks 84 miljard kilo CO2 uit. Dat is hetzelfde als de totale uitstoot van bijvoorbeeld Israël of Peru.

Voedsel of tabak

Door het gebruik van 900 miljoen kilo kunstmest en pesticiden komen er giftige stoffen in het grondwater, de lucht en de bodem terecht. Planten en dieren kunnen hierdoor sterven, ecosystemen worden verstoord en de biodiversiteit neemt af.

Jaarlijks worden er 6 triljoen sigaretten geproduceerd voor 1 miljard rokers. Hier is veel grond voor nodig. De tabaksplantages liggen vooral in ontwikkelingslanden met lage inkomens en weinig voedsel. Op dezelfde lap grond waar je één kilo tabak verbouwt, zou je 6 kilo tomaten of aardappelen kunnen verbouwen.

Winst uit kinderarbeid naar aandeelhouders

The Guardian heeft in 2018 onderzoek gedaan naar kinderarbeid in de tabaksteelt. In 2011 werkten er 1,3 miljoen kinderen per jaar op de plantages en dat aantal is sindsdien alleen maar toegenomen. De onderzoekers lieten zien dat kinderarbeid vooral was toegenomen in de armste landen.

Voor de landen waar de tabak wordt verbouwd is de schade aan de bevolking, het milieu, klimaat en de economie het ergst. Maar van de enorme winst die tabaksverkoop oplevert zien deze landen niets. Een kilo tabak levert een boer in Malawi 30 cent op. De tabaksindustrie maakt daar 1200 sigaretten van en verkoopt die voor 80 euro. Dat is 266x zoveel. De winst verdwijnt bijna volledig in de zakken van de tabaksproducenten. En hun aandeelhouders, natuurlijk.

Een kilo tabak levert de boer 30 cent op en de fabrikant maar liefst 266x meer

Vapes

En vapes? Die zijn niet veel beter voor het milieu. Vooral de wegwerpvape, zoals de naam al doet vermoeden. Daarbij zitten de batterijen en de e-vloeistoffen vol chemicaliën die giftig en vervuilend zijn en brandwonden kunnen veroorzaken. De vape hoort daarom niet in de prullenbak maar bij het chemisch afval.

Lees meer over hoe de tabaksindustrie ook sigaretten uitdeelt aan kinderen in deze landen. Of hoe ze opruimacties gebruiken om meer sigaretten te verkopen. Ben jij klaar met deze industrie? Kijk dan bij Ik wil stoppen. 

Deel dit artikel

Bekijk ook

persoon met mondkapje

Tabaksindustrie promoot nicotine tijdens coronapandemie

Met dubieus onderzoek probeert de tabaksindustrie verwarring te zaaien over nicotine, zelfs tijdens een wereldwijde pandemie. De valse ...
laboratorium medewerker

Zo maken tabaksfabrikanten sigaretten nóg verslavender (en minder vies)

Stel: je wilt een product verkopen dat wel verslavend, maar eigenlijk niet echt lekker is. Wat doe je ...
veel geld

Zoveel geld stopt de tabaksindustrie in marketing

Ook al mag er geen reclame meer gemaakt worden voor sigaretten, toch geeft Big Tobacco nog bizar veel ...
beeld van vrouwe Justitia

Met nicotinezakjes omzeilt de tabaksindustrie de wet

De tabaksindustrie heeft een nieuw product op de markt gebracht: nicotinezakjes of 'snus'. Met deze zakjes hoeft de ...