Met nicotinezakjes omzeilt de tabaksindustrie de wet

beeld van vrouwe Justitia

De tabaksindustrie heeft een nieuw product op de markt gebracht: nicotinezakjes of ‘snus’. Met deze zakjes hoeft de industrie zich niet aan de regels voor sigaretten te houden, omdat er in nicotinezakjes geen tabak zit. Maar nicotinezakjes zijn wel schadelijk voor de gezondheid en verslavend.

Er is ontzettend veel bewijs dat tabak roken slecht is voor de gezondheid. Er wordt steeds minder gerookt en daar is de tabaksindustrie niet blij mee. Daarom probeert de industrie producten te ontwikkelen zonder tabak die ‘minder schadelijk’ zouden zijn. Maar nicotine blijven ze er wel in stoppen, want de industrie ziet klanten graag verslaafd aan hun producten.

Het maakt de tabaksindustrie niet uit of je nicotinezakjes of sigaretten koopt, als je maar verslaafd raakt

Levensmiddel

Omdat er in nicotinezakjes geen tabak zit, vallen ze niet onder de Tabaks- en rookwarenwet. De snus zonder tabak is dus officieel geen rookwaar. Nicotinezakjes worden verkocht onder het label ‘levensmiddelen’. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt de verkoop van levensmiddelen in de gaten.

De instantie bekijkt ook of zo’n levensmiddel schadelijk is voor de gezondheid. De NVWA heeft de verkoop van nicotinezakjes sinds november 2021 verboden omdat er nicotine in zit. En die boodschap is belangrijk. Want een product zonder tabak maar met nicotine is dus nog steeds schadelijk.

Evenveel nicotine als 6 sigaretten

Nicotinezakjes met meer dan 0,035mg nicotine mogen niet meer verkocht worden. Maar dat verbod lijkt niet echt te werken. Via illegale kanalen komen de zakjes, die vaak ‘snus’ worden genoemd, toch op de markt. En snus lijkt vooral een hype te zijn onder jongeren en jongvolwassenen.

In de snus zit vaak ook (veel) meer nicotine dan de 0,035mg die mag. Sommige nicotinezakjes hebben de hoeveelheid nicotine van 6 sigaretten!

Als je maar koopt

Aan nicotine kun je snel verslaafd raken en de tabaksindustrie weet dat. Het maakt de tabaksindustrie niet uit of je nicotinezakjes of sigaretten koopt, als je maar verslaafd raakt. Dan komt er geld in het laatje. Dat geld kan vervolgens gebruikt worden om een nieuw verslavend product te maken voor jou en je vrienden. Of als extra budget om de marketing via social media of in arme landen op te schroeven.

Hier lees je meer over de schadelijkheid van nicotinezakjes. Wil jij deze industrie niet meer sponsoren? Kijk dan bij Ik wil stoppen.

Deel dit artikel

Bekijk ook

laboratorium medewerker

Zo maken tabaksfabrikanten sigaretten nóg verslavender (en minder vies)

Stel: je wilt een product verkopen dat wel verslavend, maar eigenlijk niet echt lekker is. Wat doe je ...
veel geld

Zoveel geld stopt de tabaksindustrie in marketing

Ook al mag er geen reclame meer gemaakt worden voor sigaretten, toch geeft Big Tobacco nog bizar veel ...
telefoon met koffie ernaast

Waarom Big Tobacco zijn stiekeme reclames op jongeren richt

Voor de tabaksindustrie is het heel belangrijk dat zij haar sigaretten en e-sigaretten bij jongvolwassenen onder de aandacht ...
twee vrouwen

Meer succes door samen te stoppen

Waarom samen met iemand stoppen de kans op succes vergroot "Ik bepaal zelf of ik stop met roken ...