Zoveel geld stopt de tabaksindustrie in marketing

zoveel geld stopt tabaksindustrie in marketing

Ook al mag er geen reclame meer gemaakt worden voor sigaretten, toch geeft Big Tobacco nog bizar veel geld uit aan marketing. Zo’n 8 miljard per jaar. Alles om tóch onder de aandacht te komen.

Reclame maken voor tabaksproducten is in Nederland sinds 2002 verboden. Maar het gebeurt stiekem toch. En, ook opvallend: de tabaksindustrie heeft nog steeds enorme budgetten voor marketing. Het gaat om miljarden.

Dat marketingbudget stijgt zelfs, terwijl er steeds minder mag. Het bedrag dat Big Tobacco in de Verenigde Staten spendeerde aan ‘advertentie en promotie van sigaretten’ steeg van 7,62 miljard dollar in 2019 naar 7,84 miljard in 2020. Dat is dus alleen al in de Verenigde Staten alleen al – hoe het in andere landen zit, is niet bekend.

Gigantische winsten kunnen alleen groot blijven als de industrie nieuwe, jonge rokers aantrekt

Gigantische winsten

Nou hoeft de tabaksindustrie niet op een eurootje meer of minder te kijken. De grootste tabaksfabrikanten draaien elk jaar een gigantische omzet en winst. Die omzet en winsten kunnen natuurlijk alleen groot blijven, als de tabaksindustrie nieuwe, jonge mensen aan het roken weet te krijgen. Daarom maken ze stiekem reclame op social media, bijvoorbeeld door influencers in te zetten. Ze geven ook studentenverenigingen en festivals geld als ze ‘exclusief’ één sigarettenmerk verkopen. En ze doen nog meer met hun marketingbudget: veel van het geld gaat naar de verkooppunten van sigaretten. Zij krijgen bijvoorbeeld bonussen als ze veel van een bepaald merk sigaretten verkopen.

Imago oppoetsen

Maar er is meer. Veel investeerders willen niks meer te maken hebben met de tabaksindustrie. Dat maakt dat Big Tobacco haar imago wil oppoetsen. Dat probeert ze in Nederland door geld te doneren aan mooie instellingen en organisaties. Denk: het Rijksmuseum, de Amsterdamse Stadsschouwburg, Stichting Lezen en Schrijven en Green Deals.

Daarmee hoopt de industrie in een goed blaadje te komen, en vooral: dat de sigarettenfabrikant weer als een normaal bedrijf wordt gezien. Philip Morris gaat hierbij wel heel ver. Het bedrijf zette de Foundation for a Smoke-free World op. Klinkt nobel, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Lees hier hoe de foundation verkapte reclame is voor een nieuw verslavend product.

Ben jij helemaal klaar met deze industrie en spendeer jij je geld liever aan iets anders? Kijk dan bij Ik wil stoppen.

Deel dit artikel

Bekijk ook

personen die samen in gesprek zijn

Stoppen-met-roken-programma’s voor jongvolwassenen

In Nederland kun je veel verschillende manieren vinden om te stoppen met roken. Sommige manieren zijn wetenschappelijk onderzocht ...
vrouw die kracht laat zien

Tips om goed voorbereid te stoppen

Sommige mensen besluiten te stoppen met roken en dat gaat ze in één keer goed af. Maar voor ...
portemonnee met veel geld

Je zorgverzekering vergoedt stoppen met roken

Sinds januari 2020 krijg je in de meeste gevallen een stoppen-met-roken behandeling vergoed. Dit is bijvoorbeeld persoonlijke begeleiding ...
telefoon met koffie ernaast

Waarom Big Tobacco zijn stiekeme reclames op jongeren richt

Voor de tabaksindustrie is het heel belangrijk dat zij haar sigaretten en e-sigaretten bij jongvolwassenen onder de aandacht ...