Tips om goed voorbereid te stoppen

vrouw die kracht laat zien

Sommige mensen besluiten te stoppen met roken en dat gaat ze in één keer goed af. Maar voor de meeste mensen is dat niet zo makkelijk. Het kan gaan met vallen en opstaan. Als je wil stoppen, is het goed om je daarop voor te bereiden. Vergelijk het met hardlopen: dat kun je zonder schema, hardloopschoenen of sportmaatje doen. Maar met een goede voorbereiding gaat trainen net even wat makkelijker en beter. Wat kan jou helpen om goed voorbereid te stoppen? Lees hier onze tips.

Tip 1: Zorg voor een alternatief

Wat ga je wél doen op het moment dat je ‘normaal’ een sigaret rookte? Zorg voor iets dat bij jou past. Misschien kun je iets drinken, of kauwgom kauwen. Vaak duurt een moment dat je trek hebt in een sigaret 3 minuten. Dus vind iets om die tijd te vullen! Download de Quiddy app (tip 6), speel een spelletje, of kijk een kort filmpje. Of ga even een rondje lopen.

Tip 2: Vertel je omgeving dat je stopt

Bij een moeilijk moment kun je steun zoeken bij jouw omgeving. Ook kunnen zij je motiveren om te blijven stoppen met roken. En als je iemand kent die zelf is gestopt, dan weet diegene wat jij meemaakt. Dat kan helpen op moeilijke dagen.

Tip 3: Gooi je pakjes sigaretten en aanstekers weg

Het liefst doe je alles wat je herinnert aan roken weg. Dat zijn je sigaretten, maar ook asbakken en aanstekers. Iets gevonden dat je gaat doen in plaats van roken? Leg dat dan in het zicht, of zorg dat het makkelijk te pakken is.

Tip 4: Bedenk van te voren waarom je stopt

Schrijf eens op waarom jij stopt. Als je een keer toch wil roken, dan kun je je eigen woorden er weer bij pakken.

Tip 5: Beloon jezelf!

Je bespaart veel geld met het stoppen met roken. Een beloning helpt je om vol te houden en het geeft je een doel om naartoe te werken. Wat mag jij doen als je een maand bent gestopt? En over een half jaar? Verzin iets wat je echt graag wil en anders niet zou kopen. En beloon jezelf alleen als je echt bent gestopt. Toch niet gelukt? Probeer het opnieuw!

Tip 6: Download een app

Een stoppen-met-rokenapp motiveert. Download bijvoorbeeld Quiddy. Hier vind je allemaal tips die helpen bij stoppen met roken. Quiddy houdt bij hoeveel geld je hebt bespaard én je kunt chatten met leeftijdsgenoten.

Tip 7: Bedenk hoe je wil stoppen

Je kunt op veel verschillende manieren stoppen. Samen, alleen of met hulp van buitenaf. Weet je niet zo goed hoe je wil stoppen? Vul dan eens de keuzehulp in.

Tip 8: Gebruik het stopplan

Wil je je echt goed voorbereiden? Maak dan gebruik van het gratis stopplan. Dit stopplan geeft praktische informatie over stoppen. Dit plan kun je downloaden of je kunt het boekje bestellen.

Deel dit artikel

Bekijk ook

personen die elkaar vasthouden

Met begeleiding stoppen met roken

Met de juiste steun heb je meer kans om gestopt te blijven. Onderzoek laat zien dat erkende begeleiding, ...
verkeersbord met stopteken

Hoe stop je met roken?

Stoppen met roken kan misschien groots aanvoelen. Misschien rook je al jaren elke dag rond dezelfde tijd een ...
twee vrouwen

Meer succes door samen te stoppen

Waarom samen met iemand stoppen de kans op succes vergroot "Ik bepaal zelf of ik stop met roken ...
twee lachende personen

Hoe kies je de beste stopbuddy?

Samen stoppen heeft veel voordelen. En dan is de vraag: met wie dan? Uit onderzoek weten we dat ...