3 hardnekkige fabels over roken en stress

vrouw die wat leest en verbaasd kijkt

Er zijn veel onzinnige opvattingen de wereld in geholpen over de relatie tussen roken en stress. Van sommige is al lang bewezen dat ze niet kloppen, en toch hoor je ze nog vaak. Hieronder 3 hardnekkige fabels over de relatie tussen roken en stress.

Fabel 1: Roken helpt tegen stress
Roken zorgt voor een opgejaagd en onrustig gevoel, en kan daarmee de gevoelens van stress juist erger maken. Hoe kan het dan dat iemand na het roken van een sigaret zich rustiger voelt? Dat komt omdat je door te roken tijdelijk ontwenningsverschijnselen vermindert. Als het nicotineniveau in je bloed te laag wordt, kun je onrustig worden. Door te roken breng je het nicotineniveau weer omhoog, en verdwijnt dit ontwenningsverschijnsel weer. Roken zorgt alleen voor ‘rust’ in een aan nicotine verslaafd lichaam. Wil je meer weten over hoe een nicotineverslaving werkt in je hersenen? Bekijk dan deze video.

Door te roken kun je je juist minder goed concentreren

Fabel 2: Door te roken kan je je beter concentreren
Nicotine zorgt ervoor dat er adrenaline vrijkomt, en je bloeddruk en hartslag omhoog gaan. Dit zorgt juist voor een opgejaagd en onrustig gevoel. Daarnaast zorgt de koolmonoxide in tabaksrook ervoor dat er minder zuurstof door de longen wordt opgenomen. Daardoor is er minder zuurstof beschikbaar voor de hersenen. Een onrustig en opgejaagd gevoel en minder zuurstof voor je hersenen? Door te roken kun je je dus juist minder goed concentreren.

Fabel 3: De stress van het stoppen is schadelijker voor je lichaam dan het roken zelf
Deze fabel is een aantal generaties geleden ontstaan en ging over rokende zwangere vrouwen. In die tijd wisten ze al dat roken tijdens de zwangerschap schadelijk was voor het ongeboren kindje. Maar tegelijk ging het gerucht dat de stress van het stoppen met roken tijdens de zwangerschap, nóg schadelijker was voor het kindje dan door blijven roken (of minderen). Inmiddels weten we wel beter. Stress is niet goed voor een ongeboren kindje, maar de gevolgen van (dagelijks) roken zijn veel erger.

Wil je weten wat wel helpt tegen stress? Bekijk de tips dan hier. Of klik hier voor 3 verrassende feiten over roken en stress.

Deel dit artikel

Bekijk ook

screenshot van animatiefiguren

Een nicotineverslaving: wat gebeurt er in je hersenen?

Wat doet roken met je hersenen? Waarom is nicotine verslavend? En hoe komt het dat stoppen zo moeilijk ...
walnoot die de structuur van hersenen nabootst

Te lang stress? Dan werkt je brein minder goed

Soms is stress goed. Het kan ervoor zorgen dat je extra gefocust bent en die deadline haalt. Maar ...
personen die elkaar vasthouden

Met begeleiding stoppen met roken

Met de juiste steun heb je meer kans om gestopt te blijven. Onderzoek laat zien dat erkende begeleiding, ...
een speelgoed bus

Elke dag een stadsbus vol doden

Elk jaar sterven er in Nederland 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Aan kanker, COPD, of hart- ...