Atleet verliest long door vapen

mma vechter

Een 20-jarige MMA-vechter heeft een deel van zijn long moeten laten verwijderen. De long was beschadigd door te veel vapen. De Amerikaanse Sean Tobin wil nu iedereen waarschuwen.  

Stop met vapen, ik smeek het jullie. Het is de pijnlijkste ervaring die ik ooit hebt gehad

Tobin begon met vapen toen hij nog een tiener was. Al snel vapete hij elke dag, en de hele dag door. De jonge atleet rookte een hele vape met 5.000 trekjes per dag.

Onoverwinnelijk

Tobin was fit. Hij trainde om vechter te worden in de professionele klasse van de Mixed Martial Arts (MMA). Hij dacht dat hij onoverwinnelijk was. "Mijn conditie was goed, ik was gezond. Ik had alleen nooit moeten beginnen met vapen, ik heb mijn longen niet behandeld zoals ze behandeld zouden moeten worden."

Na 5 jaar vapen ging het mis. Tobin kreeg pijnlijke steken in zijn rug. De artsen in het ziekenhuis vertelden hem dat hij een klaplong had. Hij werd opgenomen en behandeld. Toen de long na twee dagen nog steeds niet herstelde, moesten chirurgen een deel van de long verwijderen.

Schade door vapen

De schade aan zijn longen was veroorzaakt door het vapen, zeiden de artsen. Tobin zag het zelf ook. Op een longfoto waren veel zwarte vlekken te zien. "Toen ik die foto zag, was ik zo boos op mezelf. Ik was enorm verdrietig en dacht: shit, heb ik dit mijn longen aangedaan?"

Tobin is inmiddels aan het herstellen van de operatie. Hij is gestopt met vapen en wil zijn verhaal met zoveel mogelijk mensen delen. "Omdat ik wil dat niemand hoeft door te maken wat ik heb doorgemaakt", schrijft hij op zijn Facebookpagina.

Meer weten over vapen? Hier lees je hoe schadelijk vapen echt is. Of hoe de makers van de vape Juul hun marketing op kinderen richt. Meer over het smaakjesverbod vind je hier. Ben jij helemaal klaar met vapen en deze industrie? Kijk dan bij Ik wil stoppen.

Deel dit artikel

Bekijk ook

dame geeft stopteken met rechter hand

Stoppen met vapen

Wil je stoppen met vapen? Hier vind je tips hoe je stopt en het volhoudt! Waarom wil je ...
influencer

Influencers verdienen grof geld aan tabaksindustrie

Op Instagram, TikTok en Snapchat promoten influencers de nieuwste producten van de tabaksindustrie, en krijgen daar een behoorlijke ...
man die bedenkelijk in de camera kijkt

Hoezo verslaving? Roken of vapen is toch je eigen keus?

Hoezo verslaving? Je rookt toch omdat je dat zelf wilt? Een sigaret opsteken is je eigen keus, toch? ...
vrouw die kracht laat zien

Tips om goed voorbereid te stoppen

Sommige mensen besluiten te stoppen met roken en dat gaat ze in één keer goed af. Maar voor ...