Vapes veroorzaken epileptische aanvallen
In de meeste vapes zit nicotine. Als je veel nicotine binnenkrijgt word je duizelig en misselijk. Dit noem je een nicotinevergiftiging. Als deze vergiftiging heel ernstig is, kun je een epileptische aanval krijgen en zelfs overlijden.
Geen regels
Weet jij hoeveel nicotine er precies in je vape zit? In Europa mag er niet meer dan 20 mg/ml nicotine in een e-sigaret zitten. In sommige andere landen zijn die regels minder streng of zijn er helemaal geen regels. Van vapes die online of via social media worden verkocht is meestal niet duidelijk waar ze vandaan komen. In deze vapes kan heel veel nicotine zitten.
Cocktail aan chemicaliën
Als je jong bent, hebt je meer kans op zo’n nicotinevergiftiging. Nicotine verhoogt de hartslag en bloeddruk, en kan zorgen voor duizeligheid en misselijkheid. Als je vapet, inhaleer je naast nicotine een cocktail aan chemicaliën. Sommige van deze stoffen zijn kankerverwekkend.
Je gaat ermee naar bed en staat ermee op
Als je nicotine gebruikt, kan dat al snel leiden tot een verslaving. Je krijgt dan steeds weer zin om te vapen, je lichaam vraagt erom. De 16-jarige Australische Ruby weet er alles van. ‘Je gaat ermee naar bed en je staat ermee op. Soms vape je ’s nachts even en slaap je weer door,’ vertelt ze. ‘Het heeft je in z’n ban, je kunt aan niks anders meer denken.’
Als iemand al jong aan nicotine verslaafd is, loopt diegene meer risico om aan andere dingen verslaafd te raken. Zoals alcohol, drugs of gokken. Ook heeft die persoon meer kans op het ontwikkelen van angststoornissen en depressie.
Een opstapje naar roken
En het nobele doel van de vape om mensen van het roken af te helpen? ‘Jongeren die vapen hebben 3x meer kans om ook sigaretten te gaan roken dan jongeren die niet vapen,’ zegt Emily Banks, professor epidemiologie in Australie, in deze aflevering van Zembla. Vapen is dus geen afstapje, maar eerder een opstapje naar roken.
‘Het gaat de tabaksindustrie niet om de volksgezondheid maar om de belangen van de aandeelhouders. Ze moeten winst maken,’ legt Banks uit. ‘Keer op keer blijkt dat deze industrie niet te vertrouwen is. Dat moet je dus ook niet doen.’
Wil je weten hoe deze industrie jou liefst zo jong mogelijk verslaafd krijgt? Of ben je helemaal klaar met het sponsoren van deze tactieken? Kijk dan bij Ik wil stoppen.