Van vapen krimpen je ballen?

kiwi ballen

Heren, even opletten. Dat vapen slecht is voor je longen en hersenen wisten we al. Maar nieuw onderzoek laat zien dat vapen ook een effect heeft op je ballen en sperma.

Dit onderzoek laat zien dat de ballen van ratten gekrompen waren nadat ze vapedamp hadden ingeademd. Ook gingen er meer cellen dood in de ballen van vapende ratten, hadden ze minder sperma en was het sperma minder snel.

Nicotine, smaakstoffen en zware metalen in vapedamp zorgen voor kleinere ballen en zwak zaad

Onderzoek bij dieren is natuurlijk niet hetzelfde als bij mensen. Ander onderzoek bij mensen heeft gekeken naar wat elke dag vapen doet met de geslachtsorganen. Dat liet zien dat mannen die vapen minder zaadcellen hebben dan mannen die niet vapen.

 

Nicotine

Nicotine verstoort hormonen die belangrijk zijn bij seks en bevruchting. Mannen die nicotine binnenkrijgen hebben minder testosteron en zaadcellen. De zaadcellen zijn ook zwakker.

Nicotine vernauwt ook de bloedvaten. Daardoor kan bloed minder makkelijk stromen naar bijvoorbeeld de mannelijke edele delen. Die vape kan er dus voor zorgen dat je 'm minder goed omhoog krijgt.

Smaakjes en zaad

Ook de smaakjes in vapes zijn niet goed voor je mannelijkheid. Studies laten zien dat smaakjes (zoals Bubblegum en Cinnamon) zorgen voor zwak zaad. Deze onderzoekers vertellen wat  onderzoek naar vapen bij dieren én mensen kan betekenen: "Tienerjongens moeten zich ervan bewust zijn dat vapen een effect heeft op hun geslachtsorganen en de kans om ooit vader te worden. Dit geldt óók voor vapes zonder nicotine."

Liever geen risico lopen op krimpende ballen, een weigerende jongeheer of zwak zaad? Dan kun je die vape beter laten liggen. Lees hier meer over de schadelijkheid van nicotine op je hersenen, of hoe de makers van vapes jou zo snel mogelijk verslaafd maken.

Helemaal klaar met dat spul? Hier lees je hoe je kunt stoppen met vapen.

Deel dit artikel

Bekijk ook

dame geeft stopteken met rechter hand

Stoppen met vapen

Wil je stoppen met vapen? Hier vind je tips hoe je stopt en het volhoudt! Waarom wil je ...
influencer

Influencers verdienen grof geld aan tabaksindustrie

Op Instagram, TikTok en Snapchat promoten influencers de nieuwste producten van de tabaksindustrie, en krijgen daar een behoorlijke ...
man die bedenkelijk in de camera kijkt

Hoezo verslaving? Roken of vapen is toch je eigen keus?

Hoezo verslaving? Je rookt toch omdat je dat zelf wilt? Een sigaret opsteken is je eigen keus, toch? ...
vrouw die kracht laat zien

Tips om goed voorbereid te stoppen

Sommige mensen besluiten te stoppen met roken en dat gaat ze in één keer goed af. Maar voor ...