Snus nog altijd schadelijk door nicotine

nicotinezakjes snus

Dat sigaretten roken slecht is voor de gezondheid weten we. Steeds minder mensen roken en daar is de tabaksindustrie niet blij mee. Daarom maken ze nieuwe producten die ‘minder schadelijk’ zouden zijn omdat er geen tabak in zit. Maar deze producten zijn vaak wel schadelijk doordat er nicotine in zit.

Nicotinezakjes zijn kleine zakjes waar een poeder met een smaakje en nicotine in zit. Deze zakjes worden ook wel ‘snus’ genoemd, ook al zit er geen tabak in. Het zakje wordt tussen het tandvlees en de bovenlip gestopt. De nicotine wordt opgenomen door het slijmvlies in je mond en je speeksel.

Misselijk met hartkloppingen

Net als andere verslavende stoffen heeft nicotine een effect op je brein en lichaam. Ook op nicotinezakjes kun je dus ‘bad’ gaan. Je kunt er duizelig, draaierig en misselijk van worden. Je kunt last van je maag of keel krijgen. Ook kun je hartkloppingen krijgen, je bloeddruk gaat omhoog of je handen gaan trillen. Tijdens en na het gebruiken van nicotinezakjes kun je je behoorlijk ziek voelen.

Nicotine heeft vooral een effect op het brein van jongeren

Nicotine en je brein

Ook op de lange termijn heeft nicotine gevolgen voor je gezondheid. Nicotine heeft vooral effect op de hersenen van jongeren en jongvolwassenen: hersenen tussen de 10 en 24 jaar die nog in ontwikkeling zijn. Onderzoek laat zien dat als je dan nicotine gebruikt, je later meer kans hebt om
- verslaafd te raken aan andere drugs of alcohol;
- stemmingsstoornissen te ontwikkelen, zoals angststoornissen en depressie;
- impulsiever te zijn;
- je minder lang ergens op te kunnen concentreren.

Geen tabak?

De tabaksindustrie wil je graag doen geloven dat nicotinezakjes niet zo schadelijk zijn omdat er geen tabak in zit. Maar nicotine is op zichzelf dus schadelijk. De nicotine die in de zakjes zit, wordt gehaald uit de bladeren van de tabaksplant. Hierdoor kunnen de stoffen uit tabak die kanker kunnen veroorzaken toch in het nicotinezakje terecht komen.

Verslavend

Aan nicotine kun snel verslaafd raken, en het is heel moeilijk om van deze verslaving af te komen. De tabaksindustrie weet dat, en maakt producten zo verslavend mogelijk zodat je lang klant bent. Daarom zit er in de ‘nieuwe’ producten zoals de snus zonder tabak wel nicotine. Deze producten zijn net zo verslavend en nog altijd schadelijk.

De tabaksindustrie doet er alles aan om klanten zo jong mogelijk, zo verslaafd mogelijk te krijgen. Wil jij geen succesverhaal van de industrie zijn? Kijk dan bij Ik wil stoppen.

Deel dit artikel

Bekijk ook

Het maakt de tabaksindustrie niet uit of je gaat roken of vapen

De tabaksindustrie wil je doen geloven dat vapen minder schadelijk is dan roken. Maar onderzoek laat zien dat ...

Sigarettenfilters alleen goed voor de zakken van Big Tobacco

Sigarettenfilters zijn bedacht door de industrie om roken minder schadelijk te doen lijken. Maar in werkelijkheid zijn sigaretten ...

De tabaksindustrie, klimaatverandering en kinderarbeid

Dat tabak slecht is voor je gezondheid wisten we al. Maar de tabaksplantages hebben ook een enorme impact ...

Influencers verdienen grof geld aan tabaksindustrie

Op Instagram, TikTok en Snapchat promoten influencers de nieuwste producten van de tabaksindustrie, en krijgen daar een behoorlijke ...