Waarom Big Tobacco zijn stiekeme reclames op jongeren richt

telefoon met koffie ernaast

Voor de tabaksindustrie is het heel belangrijk dat zij haar sigaretten en e-sigaretten bij jongvolwassenen onder de aandacht brengt. Zij zijn immers de rokers van de toekomst. Maar hoe verleiden zij jongeren om te gaan roken als ze geen reclame mogen maken?

Simpel: stiekem toch reclame maken. Tabaksfabrikanten omzeilen de regels. Hun marketingmachine blijft draaien, door mensen uit te nodigen op feestjes en op nog veel andere manieren. De doelgroepen die ze daarbij aanspreken: jongeren en mensen in landen waar de regels minder streng zijn.

Studenten en festivals

Bewijs dat de tabaksindustrie haar marketing op jongeren richt is er genoeg. Japan Tobacco International (JTI) kreeg bijvoorbeeld boetes opgelegd nadat naar buiten kwam dat de fabrikant afspraken had gemaakt met Nederlandse studentenverenigingen. Die kregen een vergoeding als ze alleen JTI’s sigaretten verkochten. Exclusieve verkoop is vooral bedoeld om een merk bekender te maken bij een bepaalde doelgroep – studenten in dit geval.

Deals met studentenverenigingen om zoveel mogelijk studenten te laten roken? Je zou denken dat JTI een flinke boete kreeg opgelegd, maar dat viel reuze mee. Een boete van €45.000,- is een schijntje voor JTI, dat zo’n 4,6 miljard winst per jaar maakt.

Lage boetes schrikken niet af

Zulke lage boetes schrikken tabaksfabrikanten niet echt af. De hoogte van de boete weegt ook niet op tegen wat de exclusieve verkoop, en de aandacht die het brengt, de sigarettenfabrikant oplevert, ontdekte Vrij Nederland. Dus ook op andere plekken brengen fabrikanten hun waar graag bij jongeren onder de aandacht. Pinkpop, Down The Rabbit Hole, Amsterdam Open Air, Lentedrift, Toffler en Groove Garden: ze spraken allemaal af om exclusief een bepaald merk te verkopen. Dat mag niet, er kwamen (lage) boetes en het gebeurde later gewoon weer.

Jongeren zijn 'replacement smokers' die de plek innemen van rokers die overlijden of stoppen

Oeps, toch te jong

Er is nog meer: British American Tobacco betaalde jonge influencers om als model op te treden in een campagne voor heat-not-burn Glo. In de eigen marketingregels van deze tabaksfabrikant staat ‘Niemand in onze advertenties zal jonger zijn dan 25 jaar’. Maar de twee Instagramberoemdheden Bethany Cross en Amy Valentine die meededen aan een social mediacampagne, waren 21 en 24 jaar oud.

Replacement smokers

Waarom wil de tabaksindustrie mensen zo graag zo jong mogelijk aan het roken krijgen? De reden is simpel. Jongvolwassenen moeten oudere rokers vervangen als zij sterven, waarschijnlijk te vroeg door hun product. Niet voor niets noemt de tabaksindustrie jonge rokers cynisch ‘replacement smokers’. Zij zijn de ‘vervangende rokers’ die de plek innemen van rokers die overlijden, of stoppen. Hoe jonger mensen verslaafd raken, hoe moeilijker het is om later te stoppen. En ze blijven natuurlijk ook langer klant, vaak een leven lang.

Hier lees je hoe ze hun producten bewust extra verslavend maken. Wil jij deze industrie niet meer spekken? Kijk dan bij Ik wil stoppen. 

Deel dit artikel

Bekijk ook

man die bedenkelijk in de camera kijkt

Hoezo verslaving? Roken of vapen is toch je eigen keus?

Hoezo verslaving? Je rookt toch omdat je dat zelf wilt? Een sigaret opsteken is je eigen keus, toch? ...
portemonnee met veel geld

Je zorgverzekering vergoedt stoppen met roken

Sinds januari 2020 krijg je in de meeste gevallen een stoppen-met-roken behandeling vergoed. Dit is bijvoorbeeld persoonlijke begeleiding ...
veel geld

Zoveel geld stopt de tabaksindustrie in marketing

Ook al mag er geen reclame meer gemaakt worden voor sigaretten, toch geeft Big Tobacco nog bizar veel ...
twee vrouwen

Meer succes door samen te stoppen

Waarom samen met iemand stoppen de kans op succes vergroot "Ik bepaal zelf of ik stop met roken ...