Elke dag een stadsbus vol doden

elke dag een stadsbus vol doden

Elk jaar sterven er in Nederland 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Aan kanker, COPD, of hart- en vaatziekten veroorzaakt door het roken. Dat is elke dag een stadsbus vol. Een macaber beeld, maar helaas nog steeds de realiteit.

In de sigarettenrook die je inademt zitten honderden giftige stoffen. Deze stoffen beschadigen bij elk trekje lichaamscellen. Niet alleen in je longen, maar in je hele lichaam. Roken is met zekerheid gelinkt aan in elk geval 15 soorten kanker, 8 soorten luchtwegaandoeningen en 7 soorten hart- en vaatziekten. Welke stoffen in sigarettenrook veroorzaken deze schade ook alweer? Hier nog een keer op een rijtje:

Teer

Teer is de belangrijkste veroorzaker van kanker. Het is een bruin, kleverig goedje dat ontstaat als tabaksbladeren verbrand worden. Teer zit bomvol giftige en kankerverwekkende stoffen die ervoor kunnen zorgen dat cellen abnormaal gaan groeien en er kanker ontstaat. Deze stoffen zorgen er ook voor dat je immuunsysteem deze kankercellen niet goed kan aanvallen en opruimen.

Nicotine is verslavend, en helpt kankercellen groeien

Nicotine

Nicotine maakt roken verslavend. Tabak staat op plek 3 van meest verslavende stoffen: boven crystal meth en cocaïne. Nicotine zorgt voor meer adrenaline in het bloed. Roken zorgt dus voor meer onrust in je lichaam. Daarnaast zorgt nicotine ervoor dat je bloedvaten nauwer worden, waardoor het moeilijker is om zuurstof via je bloed naar je hart en andere organen te brengen. Als laatste kan nicotine kankercellen helpen groeien en overleven.

Koolmonoxide

Koolmonoxide vermindert de opname van zuurstof in het bloed. Hierdoor krijgen je organen en spieren te weinig zuurstof. Je lichaam reageert hierop door meer bloedcellen aan te maken die zuurstof kunnen opnemen. Maar daar wordt het bloed stroperig van, en er kunnen bloedpropjes ontstaan. Dit stroperige bloed moet door de nauwe bloedvaten (door de nicotine). Als de bloedvaten verstoppen of te nauw worden, kunnen weefsels afsterven.

Toevoegingen

Alsof deze stoffen niet schadelijk genoeg zijn, doet de tabaksindustrie er nog een schepje bovenop. Die toevoegingen hebben als doel jou zo verslaafd mogelijk te krijgen en je zoveel mogelijk te laten roken. Ammoniak versterkt het verslavende effect van nicotine. Smaakstoffen zoals suiker en cacao maskeren de vieze smaak van rook. Menthol verdooft je keel een beetje, zodat je de giftige stoffen niet zo voelt branden en dieper inhaleert.

Elke dag sterven zo'n 55 mensen aan de gevolgen van deze giftige, verslavende cocktail. Wil jij geen statistiek worden? Get off the bus.

Deel dit artikel

Bekijk ook

meisje met handen in het haar

Maakt vapen je dommer?

Maakt vapen je dommer? Onderzoekers kwamen erachter dat er lood in sommige vapes zit. Een loodvergiftiging kan je ...

Is vapen slechter dan roken?

Veel mensen vergelijken roken met vapen. Van roken weten we hoe schadelijk het is. Er is bijna 80 ...

Van vapen krimpen je ballen?

Heren, even opletten. Dat vapen slecht is voor je longen en hersenen wisten we al. Maar nieuw onderzoek ...

Atleet verliest long en waarschuwt voor vapen

Een 20-jarige MMA-vechter heeft een deel van zijn long moeten laten verwijderen. De Amerikaanse Sean Tobin wil nu ...