Maakt vapen je dommer?

meisje met handen in het haar

Onderzoekers kwamen erachter dat er lood in sommige vapes zit. Een loodvergiftiging kan je wat IQ-punten kosten. Ook hadden de vapes veel meer nicotine dan toegestaan. En er zaten nog wat zware metalen en andere giftige stoffen in.

Onderzoekers van RTL Nieuws hebben vapes van middelbare scholieren in beslag genomen om te onderzoeken wat er allemaal in zit.  

Veel meer nicotine en lood in vapes

En wat blijkt? De vapes hebben allemaal meer inhoud dan mag. Terwijl 600 hijsjes het maximum is, hadden sommige vapes een inhoud van 15.000 hijsjes. Ook bevatten 8 van de 20 vapes (veel) meer nicotine dan mag. Eén vape had zelfs 11x meer nicotine dan toegestaan. Dat staat gelijk aan zo’n 200-400 sigaretten in één vape. 

Vapes met net zoveel nicotine als in 200-400 sigaretten

Verder bevatten 7 van de 20 vapes formaldehyde. Formaldehyde is vooral schadelijk als je het inademt. En 3 van de 20 vapes bevatten zelfs lood. 

Lood is supergiftig

Wat was er ook alweer met lood? Oh ja, al die kinderen in de eerste helft van de 20e eeuw die vergiftigd werden door het lood dat aan benzine toegevoegd werd. En lood zat ook in verf en waterleidingen. Het veroorzaakte hersenschade, kostte kinderen in het beste geval een paar IQ-punten en in het slechtste geval hun leven. Daarom is benzine en verf met lood inmiddels verboden en zijn bijna alle waterleidingen met lood vervangen.

Meer kans op depressie door nicotine

Fabrikanten stoppen ook veel meer nicotine in vapes dan mag. Ongelukje? Nicotine is heel erg verslavend. Hoe meer een kind ervan binnenkrijgt, des te eerder het verslaafd raakt. Dat weten fabrikanten heel goed. Vroeg verslaafd betekent lang klant en dus veel geld in het laatje.

Maar nicotine is niet alleen verslavend. Te veel nicotine op jonge leeftijd (tussen de 10 en 24 jaar) houdt de ontwikkeling van de hersenen tegen. En dat kan je later niet meer inhalen. Op latere leeftijd heb je meer kans op concentratieproblemen en het krijgen van een depressie of angststoornis.

Geld belangrijker dan jouw gezondheid

De conclusie van het onderzoek? Veel vapes bevatten (veel) meer giftige stoffen dan mag. De fabrikanten houden zich niet aan de regels. Niet verrassend, wel heel schadelijk voor jou. Zij verdienen veel geld aan jouw nicotineverslaving. Dat jouw gezondheid en je hersenen daaronder lijden interesseert ze minder.

Geloof jij nog dat vapen niet zoveel kwaad kan? Of dat het ‘gezonder’ is dan roken?

Helemaal klaar met de vape? Hier lees je hoe je kunt stoppen met vapen.

Of lees hier meer over hoe de tabaksindustrie hun producten nóg verslavender maakt.

 

Deel dit artikel

Bekijk ook

dame geeft stopteken met rechter hand

Stoppen met vapen

Wil je stoppen met vapen? Hier vind je tips hoe je stopt en het volhoudt! Waarom wil je ...
influencer

Influencers verdienen grof geld aan tabaksindustrie

Op Instagram, TikTok en Snapchat promoten influencers de nieuwste producten van de tabaksindustrie, en krijgen daar een behoorlijke ...
man die bedenkelijk in de camera kijkt

Hoezo verslaving? Roken of vapen is toch je eigen keus?

Hoezo verslaving? Je rookt toch omdat je dat zelf wilt? Een sigaret opsteken is je eigen keus, toch? ...
vrouw die kracht laat zien

Tips om goed voorbereid te stoppen

Sommige mensen besluiten te stoppen met roken en dat gaat ze in één keer goed af. Maar voor ...