Stoppen is jouw zaak, toch?

persoon die stopteken geeft

Als je stopt met roken, dan vinden mensen daar wat van. Sommigen zullen enthousiast zijn en je aanmoedigen, anderen zullen balen dat zij hun rookmaatje kwijt zijn. Aan wie vertel je wel of niet dat je stopt met roken, en hoe doe je dat?

Denk van tevoren na over wie je het wil vertellen. Heb je het nodig dat mensen in je omgeving je steunen? Het kan fijn zijn om iemand te hebben als je het even moeilijk hebt. Misschien wil er wel iemand samen met jou stoppen! Dat heeft veel voordelen.

Bereid voor hoe je vertelt dat je stopt

Je hebt jezelf overtuigd dat je gaat stoppen met roken: een hele prestatie! En dan begint het. Hoe vertel je aan je omgeving dat je stopt met roken? Wat zullen ze ervan vinden en hoe ga je om met commentaar? Bedenk wat voor jou de redenen zijn dat je stopt met roken. En overtuig jezelf hoe belangrijk dit voor je is. Het kan verstandig zijn om te vertellen dat je gestopt bent nog voordat je ergens bent waar je vroeger rookte. Dan weten anderen al dat ze jou geen sigaret aan hoeven te bieden.

Zoek steun en afleiding

Het helpt om mensen op te zoeken die niet roken. Of vind iemand die samen met jou wil stoppen.
Ken je niemand? Je kunt de Quiddy app downloaden en jouw match vinden. Er zijn in ieder geval 10 redenen waarom samen stoppen een goed idee is. Of ga iets doen wat je afleidt van het roken. Een activiteit die niets met roken te maken heeft, zoals sporten of de bioscoop.

Wat doe je met ongevraagd commentaar?

Niet iedereen zal enthousiast zijn dat je stopt met roken. Als jij van te voren nadenkt wat je reactie is op ongevraagd commentaar, ben je goed voorbereid. Spreek bijvoorbeeld de reden uit waarom je bent gestopt. Houd het wel bij jezelf en veroordeel de ander niet. Jij wil tenslotte ook niet dat zij dat bij jou doen.

En als iemand je een sigaret aanbiedt, wat zeg je dan? Zorg dat je je antwoord al klaar hebt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Nee, ik rook niet” of “Ik ben gestopt”.

Tijd voor een pauze?

Heb je vrienden die roken en is het voor jou onmogelijk om niet te roken waar zij bij zijn? Het is niet vreemd om even een pauze te nemen. Het kost tijd en moeite om van het roken af te komen. Als je daar goed te tijd voor neemt, kun je op een later moment weer afspreken. Je zult zien dat je dan makkelijker ‘nee’ kunt zeggen.

Wil je steun van iemand die ook stopt met roken? Download dan de Quiddy app en vind jouw buddy!

Deel dit artikel

Bekijk ook

vrouw zit op bed en schrijft in een schrift

Samen stoppen stappenplan

Als je besluit om te stoppen met roken, dan wil je dat natuurlijk het liefst in één keer ...
vrouw die kracht laat zien

Tips om goed voorbereid te stoppen

Sommige mensen besluiten te stoppen met roken en dat gaat ze in één keer goed af. Maar voor ...
verkeersbord met stopteken

Hoe stop je met roken?

Stoppen met roken kan misschien groots aanvoelen. Misschien rook je al jaren elke dag rond dezelfde tijd een ...
Peinzende man

Wat is het beste moment om te stoppen?

Is er een beste moment om te stoppen met roken? Het antwoord ligt misschien voor de hand: het ...