Minder schadelijke stoffen? Tabaksindustrie sjoemelt liever met meetapparatuur

sjoemel meetapparatuur

Uit de eerste onderzoeken in de jaren 40 wordt bekend hoeveel dodelijke stoffen een roker inademt. Als reactie hierop vermindert de tabaksindustrie niet de hoeveelheid dodelijke stoffen in hun product. In plaats daarvan proberen ze de apparatuur waarmee de hoeveelheid dodelijke stoffen wordt gemeten voor de gek te houden. Met succes.

Vanaf de jaren 60 kwamen de ‘light’ sigaretten op de markt, of de ‘ultra-light’ en ‘mild’. Met deze sigaretten adem je minder dodelijke stoffen in, claimde de industrie. Deze namen zijn alweer een tijdje verboden, omdat ze nogal misleidend zijn: ze waren helemaal niet minder schadelijk, dat leek alleen maar zo.

Gaatjes in de filter

Fabrikanten begonnen kleine gaatjes in de filter te prikken, of piepkleine luchtgleufjes te maken. De belofte: met dit soort filters zou je veel minder teer binnenkrijgen. Maar eigenlijk waren de gaatjes en gleuven bedoeld om de meetapparatuur voor de gek te houden die meten hoeveel schadelijke stoffen er in een sigaret zitten. Die machines zuigen door die gaatjes ‘valse lucht’ aan. Daardoor meten ze veel minder schadelijke stoffen dan er in werkelijkheid in een sigaret zitten.

Meten is weten

Onder de naam ‘light’ was de sjoemelsigaret geboren. Uit geheime documenten bleek dat dit een bewuste actie was van de industrie. Ze wisten zelf al eerder dat ze er de tests met rookmachines mee bedriegen. Vaak sluiten mensen die een hijs van een sigaret nemen de gaatjes namelijk voor een deel af met hun vingers of lippen. Dan komt er nog weinig ‘valse lucht’ bij en krijg je veel meer teer, nicotine en andere schadelijke stoffen binnen dan gemeten wordt door de apparatuur.

Niet 1, maar 26 pakjes per dag

Hoeveel dat uitmaakt, bleek een paar jaar geleden uit onderzoek van het RIVM. De onderzoekers gebruikten een andere meetmachine, eentje waarbij de gaatjes van de filter worden afgeplakt. Net zoals lippen of vingers van een roker dat doen.

De échte hoeveelheid teer en nicotine bleek veel hoger dan wettelijk is toegestaan. In het ergste geval zat er 26x zoveel teer en 17x zoveel nicotine in de rook. Iemand die 1 pakje per dag rookt, krijgt dus de hoeveelheid schadelijke stoffen van 26 pakjes binnen.

Rechter grijpt in

Rookpreventie Jeugd spande een rechtszaak aan tegen de NVWA. Boegbeeld en longarts Wanda de Kanter pleit dat de Nederlandse sigaretten meer schadelijke stoffen bevatten dan mag. En dat de NVWA moet handhaven op deze overschrijding van de wet.

De rechter geeft haar gelijk. In de uitspraak geeft de rechter aan dat de NVWA moet handhaven op sjoemelsigaretten. 'Dit betekent het definitieve einde van de sjoemelsigaret. De NVWA moet per direct alle sigaretten uit de schappen halen,' zegt De Kanter tegen TabakNee.

Wilde jij toch al stoppen? Kijk dan bij Ik wil stoppen voor verschillende manieren en kies iets dat bij je past!

Deel dit artikel

Bekijk ook

personen die samen in gesprek zijn

Stoppen-met-roken-programma’s voor jongvolwassenen

In Nederland kun je veel verschillende manieren vinden om te stoppen met roken. Sommige manieren zijn wetenschappelijk onderzocht ...
portemonnee met veel geld

Je zorgverzekering vergoedt stoppen met roken

Sinds januari 2020 krijg je in de meeste gevallen een stoppen-met-roken behandeling vergoed. Dit is bijvoorbeeld persoonlijke begeleiding ...
een speelgoed bus

Elke dag een stadsbus vol doden

Elk jaar sterven er in Nederland 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Aan kanker, COPD, of hart- ...
laboratorium medewerker

Zo maken tabaksfabrikanten sigaretten nóg verslavender (en minder vies)

Stel: je wilt een product verkopen dat wel verslavend, maar eigenlijk niet echt lekker is. Wat doe je ...