Met nicotinezakjes omzeilt de tabaksindustrie de wet

Met nicotinezakjes omzeilt de tabaksindustrie de wet

beeld van vrouwe Justitia

De tabaksindustrie heeft een nieuw product op de markt gebracht: nicotinezakjes of ‘snus’. Met deze zakjes hoeft de industrie zich niet aan de regels voor sigaretten te houden, omdat er in nicotinezakjes geen tabak zit. Maar nicotinezakjes zijn wel schadelijk voor de gezondheid en verslavend.

Er is ontzettend veel bewijs dat tabak roken slecht is voor de gezondheid. Er wordt steeds minder gerookt en daar is de tabaksindustrie niet blij mee. Daarom probeert de industrie producten te ontwikkelen zonder tabak die ‘minder schadelijk’ zouden zijn. Maar nicotine blijven ze er wel in stoppen, want de industrie ziet klanten graag verslaafd aan hun producten.

Het maakt de tabaksindustrie niet uit of je nicotinezakjes of sigaretten koopt, als je maar verslaafd raakt

Levensmiddel

Omdat er in nicotinezakjes geen tabak zit, vallen ze niet onder de Tabaks- en rookwarenwet. De snus zonder tabak is dus officieel geen rookwaar. Nicotinezakjes worden verkocht onder het label ‘levensmiddelen’. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt de verkoop van levensmiddelen in de gaten.

De instantie bekijkt ook of zo’n levensmiddel schadelijk is voor de gezondheid. De NVWA heeft de verkoop van nicotinezakjes sinds november 2021 verboden omdat er nicotine in zit. En die boodschap is belangrijk. Want een product zonder tabak maar met nicotine is dus nog steeds schadelijk.

Evenveel nicotine als 6 sigaretten

Nicotinezakjes met meer dan 0,035mg nicotine mogen niet meer verkocht worden. Maar dat verbod lijkt niet echt te werken. Via illegale kanalen komen de zakjes, die vaak ‘snus’ worden genoemd, toch op de markt. En snus lijkt vooral een hype te zijn onder jongeren en jongvolwassenen.

In de snus zit vaak ook (veel) meer nicotine dan de 0,035mg die mag. Sommige nicotinezakjes hebben de hoeveelheid nicotine van 6 sigaretten!

Als je maar koopt

Aan nicotine kun je snel verslaafd raken en de tabaksindustrie weet dat. Het maakt de tabaksindustrie niet uit of je nicotinezakjes of sigaretten koopt, als je maar verslaafd raakt. Dan komt er geld in het laatje. Dat geld kan vervolgens gebruikt worden om een nieuw verslavend product te maken voor jou en je vrienden. Of als extra budget om de marketing via social media of in arme landen op te schroeven.

Hier lees je meer over de schadelijkheid van nicotinezakjes. Wil jij deze industrie niet meer sponsoren? Kijk dan bij Ik wil stoppen.

Deel dit artikel

Bekijk ook

laboratorium medewerker

Zo maken tabaksfabrikanten sigaretten nóg verslavender (en minder vies)

Stel: je wilt een product verkopen dat wel verslavend, maar eigenlijk niet echt lekker is. Wat doe je ...
veel geld

Zoveel geld stopt de tabaksindustrie in marketing

Ook al mag er geen reclame meer gemaakt worden voor sigaretten, toch geeft Big Tobacco nog bizar veel ...
telefoon met koffie ernaast

Waarom Big Tobacco zijn stiekeme reclames op jongeren richt

Voor de tabaksindustrie is het heel belangrijk dat zij haar sigaretten en e-sigaretten bij jongvolwassenen onder de aandacht ...
twee vrouwen

Meer succes door samen te stoppen

Waarom samen met iemand stoppen de kans op succes vergroot "Ik bepaal zelf of ik stop met roken ...

Snus en vapes nog altijd schadelijk door nicotine

Snus en vapes nog altijd schadelijk door nicotine

getuite mond

Dat sigaretten roken slecht is voor de gezondheid weten we. Steeds minder mensen roken en daar is de tabaksindustrie niet blij mee. Daarom maken ze nieuwe producten die ‘minder schadelijk’ zouden zijn omdat er geen tabak in zit. Maar deze producten zijn vaak wel schadelijk doordat er nicotine in zit.

Voorbeelden zijn (wegwerp)vapes en nicotinezakjes. Dit zijn kleine zakjes waar een poeder met een smaakje en nicotine in zit. Deze zakjes worden ook wel ‘snus’ genoemd, ook al zit er geen tabak in. Het zakje wordt tussen het tandvlees en de bovenlip gestopt. De nicotine wordt opgenomen door het slijmvlies in je mond en je speeksel.

Misselijk met hartkloppingen

Net als andere verslavende stoffen heeft nicotine een effect op je brein en lichaam. Ook op nicotinezakjes kun je dus ‘bad’ gaan. Je kunt er duizelig, draaierig en misselijk van worden. Je kunt last van je maag of keel krijgen. Ook kun je hartkloppingen krijgen, je bloeddruk gaat omhoog of je handen gaan trillen. Tijdens en na het gebruiken van nicotinezakjes kun je je behoorlijk ziek voelen.

Nicotine heeft vooral een effect op het brein van jongeren

Nicotine en je brein

Ook op de lange termijn heeft nicotine gevolgen voor je gezondheid. Nicotine heeft vooral effect op de hersenen van jongeren en jongvolwassenen: hersenen tussen de 10 en 24 jaar die nog in ontwikkeling zijn. Onderzoek laat zien dat als je dan nicotine gebruikt, je later meer kans hebt om
- verslaafd te raken aan andere drugs of alcohol;
- stemmingsstoornissen te ontwikkelen, zoals angststoornissen en depressie;
- impulsiever te zijn;
- je minder lang ergens op te kunnen concentreren.

Geen tabak?

De tabaksindustrie wil je graag doen geloven dat nicotinezakjes en vapes niet zo schadelijk zijn omdat er geen tabak in zit. Maar nicotine is op zichzelf dus schadelijk. De nicotine die in de zakjes zit, wordt gehaald uit de bladeren van de tabaksplant. Hierdoor kunnen de stoffen uit tabak die kanker kunnen veroorzaken toch in het nicotinezakje terecht komen.

Verslavend

Aan nicotine kun snel verslaafd raken, en het is heel moeilijk om van deze verslaving af te komen. De tabaksindustrie weet dat, en maakt producten zo verslavend mogelijk zodat je lang klant bent. Daarom zit er in de ‘nieuwe’ producten zoals de vape en snus wel nicotine. Deze producten zijn net zo verslavend en nog altijd schadelijk, ook zonder tabak.

De tabaksindustrie doet er alles aan om klanten zo jong mogelijk, zo verslaafd mogelijk te krijgen. Wil jij geen succesverhaal van de industrie zijn? Kijk dan bij Stoppen met snus.

Deel dit artikel

Bekijk ook

meisje met handen in het haar

Maakt vapen je dommer?

Maakt vapen je dommer? Onderzoekers kwamen erachter dat er lood in sommige vapes zit. Een loodvergiftiging kan je ...

Is vapen slechter dan roken?

Veel mensen vergelijken roken met vapen. Van roken weten we hoe schadelijk het is. Er is bijna 80 ...

Van vapen krimpen je ballen?

Heren, even opletten. Dat vapen slecht is voor je longen en hersenen wisten we al. Maar nieuw onderzoek ...

Atleet verliest long en waarschuwt voor vapen

Een 20-jarige MMA-vechter heeft een deel van zijn long moeten laten verwijderen. De Amerikaanse Sean Tobin wil nu ...

Tips tegen stress

Tips tegen stress

mensen die samen ontspannen

Als je stress hebt, kun je daar op verschillende manieren mee omgaan. De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar stress, en wat kan helpen om stress te verminderen. Roken hoort daar overigens niet bij. Hier vind je de beste tips tegen stress die wél werken.

1. Ga sporten!
Onderzoek laat zien dat sporten en bewegen op allerlei manieren stress kan verminderen. Zo komt er endorfine en dopamine vrij als je sport. Dit zorgt ervoor dat je je rustiger en gelukkiger voelt. Ook is sporten een heel goede afleiding. Mensen die regelmatig sporten kunnen zich vaak beter concentreren. Dat kan helpen die belangrijke deadline (waar je stress van hebt) te halen!

2. Slaaaap!
We’ll sleep when we’re dead? Klinkt gezellig, maar weinig slapen is niet goed als je stress hebt. Stress en slaap hebben veel met elkaar te maken. Maar we weten niet goed of stress ervoor zorgt dat je slechter slaapt, of dat slechter slapen ervoor zorgt dat je meer stress hebt. Wat we wel weten is dat je je beter kunt concentreren als je uitgerust bent. Ook werkt je geheugen beter, en ben je beter in staat om problemen op te lossen. En je hebt meer controle over je emoties. Lees hier tips om beter te slapen.

3. Denk aan het hier en nu.
‘Als ik dat tentamen morgen niet haal, haal ik m’n P niet, en dan moet ik stoppen met mijn opleiding, en dan loopt mijn studieschuld op, en …’ Herken je deze gedachten? Soms kun je stress krijgen van dingen die niet gebeurd zijn, maar zouden kunnen gebeuren. Deze doemscenario’s kunnen je motiveren om hard te studeren. Maar ze kunnen er ook voor zorgen dat je je juist niet meer kunt concentreren. Mindfulness kan helpen bij aandacht hebben voor het hier en nu. In plaats van denken aan een eindeloze reeks aan negatieve uitkomsten in de toekomst. Lees meer over mindfulness.

Praat met iemand die je vertrouwt

4. Spreek af met een vriend of vriendin.
Praten over stress kan helpen. Door hardop te zeggen waar je stress van hebt, kun je je gedachten op een rijtje zetten. En je rustiger voelen. Praat met iemand die je vertrouwt. Diegene hoeft niet per sé een blik gouden tips open te trekken. Vaak is luisteren genoeg. Geef aan als je alleen wil dat iemand even luistert.

5. Probeer te mediteren.
Moet je dan gelijk op een handgeweven kleedje in de wierrook een mantra mompelen? Nee hoor. Mediteren houdt in dat je zelf bepaalt waar je aan denkt. Je kan stress krijgen als je het gevoel krijgt dat je geen controle hebt over waar je aan denkt. Dat gedachten je ‘overnemen’. Of dat je aan teveel dingen tegelijk denkt. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat meditatie helpt tegen stress. Maar meditatie kan je wel helpen om je gedachten te sturen. Er zijn verschillende apps die je kunnen helpen om mediteren te leren.

Deel dit artikel

Bekijk ook

twee personen die zoenen

3 verrassende feiten over roken en stress

Helaas bestaan er veel onzinverhalen over roken en stress. Gelukkig zijn er ook opvattingen over roken en stress ...
vrouw voorovergebogen met hoofd op toetsenbord

Roken of vapen tegen stress werkt niet

Word jij rustiger na roken of vapen? Het gevoel dat je van stress krijgt lijkt erg op wat ...
walnoot die de structuur van hersenen nabootst

Te lang stress? Dan werkt je brein minder goed

Soms is stress goed. Het kan ervoor zorgen dat je extra gefocust bent en die deadline haalt. Maar ...
vrouw die wat leest en verbaasd kijkt

3 hardnekkige fabels over roken en stress

Er zijn veel onzinnige opvattingen de wereld in geholpen over de relatie tussen roken en stress. Van sommige ...