Te lang stress? Dan werkt je brein minder goed

walnoot die de structuur van hersenen nabootst

Soms is stress goed. Het kan ervoor zorgen dat je extra gefocust bent en die deadline haalt. Maar als je heel lang stress hebt, werkt je brein juist minder goed. Het goede nieuws is dat je iets kunt doen tegen stress. (Spoiler: roken helpt niet.)

Wat is stress

Aanhoudende geestelijke druk of spanning. Erg zenuwachtig. Gespannenheid. Gevolg van werkdruk. Grote geestelijke druk. Onnatuurlijke spanning. Een toestand van belasting die ontstaat als de aanpassingsmogelijkheden worden overschreden. Dit zijn slechts een paar definities die je online of in het woordenboek vindt als je ‘stress’ opzoekt.

Door chronische stress werken je hersencellen langzamer

Niet hoeveel maar hoe lang

Wanneer stress juist voor problemen gaat zorgen in plaats van dat het problemen oplost, verschilt per persoon. Stress voelt voor iedereen anders. En de één heeft er meer last van dan de ander. Meestal maakt het niet uit hoeveel stress je hebt, maar wel hoe lang je stress hebt en of er een goede reden voor is.

Voel je je lange tijd, de hele tijd gestresst? En ben je niet in levensgevaar en komt er geen deadline aan? Dan kun je te maken hebben met chronische stress. Chronische stress heeft nogal wat gevolgen voor je brein. De hersencellen van mensen met chronische stress werken langzamer en minder goed.

Mistig, moe en somber

Je kunt je hierdoor moeilijk focussen. Sommige mensen omschrijven dat als ‘mist in hun hoofd’. Andere slapen slecht of juist teveel, en zijn vaak moe. Door chronische stress kun je je ook emotioneel of somber voelen. Je blijft steeds vaker binnen, of doet je werk of huiswerk minder goed.

Er zijn manieren om stress te verminderen. Roken valt daar overigens zeker niet onder. Wat wel helpt? Erover praten. Hier vind je tips over hoe je zo’n gesprek kunt aangaan. Er zijn ook andere manieren om stress te verminderen of je beter te voelen, zoals sporten, of een wandeling maken in de natuur.

Lees hier meer over hoe roken tegen stress niet helpt. Hier vind je meer tips tegen stress die wél werken. Wil jij minder stress door te stoppen met roken? Kijk dan bij Ik wil stoppen.

Deel dit artikel

Bekijk ook

zandloper

Je weet wel dat roken slecht is, maar je voelt het (nog) niet

Roken is de oorzaak van zeker 15 soorten kanker en 15 soorten long-, hart- en vaatziekten. Ook als ...
verlichte tekst met you got this

10 redenen om samen te stoppen

Hieronder lees je 10 redenen waarom samen stoppen een goed idee is. 1. De kans is groter dat ...
vrouw die kracht laat zien

Tips om goed voorbereid te stoppen

Sommige mensen besluiten te stoppen met roken en dat gaat ze in één keer goed af. Maar voor ...
portemonnee met veel geld

Je zorgverzekering vergoedt stoppen met roken

Sinds januari 2020 krijg je in de meeste gevallen een stoppen-met-roken behandeling vergoed. Dit is bijvoorbeeld persoonlijke begeleiding ...