Stoppen met snus

vrouw die hand met tekst 'stop' voor haar mond houdt

Gebruik je snus (nicotinezakjes) en wil je ermee stoppen? Hier lees je wat je kunt verwachten als je stopt met snus, wat het jou oplevert en tips hoe jij het stoppen volhoudt. 

In snus zit nicotine en nicotine is een verslavende stof. Weet jij hoeveel nicotine er zit in de snus die je gebruikt?

Nicotinezakjes met meer dan 0,035mg nicotine zijn in Nederland verboden. Maar er bestaan wel zakjes waarin meer nicotine zit. In sommige zakjes snus zit net zoveel nicotine als in 6 sigaretten!

Dit gebeurt er als je stopt met snus

Stoppen met snus kun je vergelijken met stoppen met roken of vapen. Door te stoppen met snus verdwijnt de nicotine uit je lichaam. Hierdoor kun je je onrustig of chagrijnig voelen. Ook kun je last krijgen van trillen, zweten, hoofdpijn en heb je soms een kort lontje. Deze klachten noemen we afkickverschijnselen of ontwenningsverschijnselen. Gelukkig zijn deze klachten tijdelijk. Na een paar dagen merk je vaak al dat je je beter voelt. Dan vraagt je lichaam niet meer om nicotine.

Wat levert stoppen met snus je op?

Nicotine beschadigt je hart, bloedvaten en je zenuwstelsel. Het zorgt voor kleine scheurtjes in aderen en een verhoogde bloeddruk. Hierdoor heb je meer kans op een hartinfarct, hartfalen of schade aan je ogen en nieren. Stoppen met snus levert je lichaam dus veel gezondheidswinst op.

Ook je mentale gezondheid wordt beter als je een tijdje gestopt bent met snus. Als je niet meer verslaafd bent aan nicotine heb je vaak minder last van stress. Ook heb je minder kans om je somber of angstig te voelen. En mensen die stoppen met nicotine geven aan gelukkiger te zijn.

Tips hoe je stopt en het volhoudt

Er is nog niet zoveel informatie over het stoppen met snus. Maar gelukkig is er wel veel bekend over stoppen met roken. Deze informatie kun je ook goed gebruiken als je wilt stoppen met snus.

Als je stopt met snus kun je veel trek krijgen toch weer snus te nemen. Weet dat deze trek maar heel kort duurt en na een paar minuten alweer minder wordt. Onderstaande tips kunnen je helpen:

- Bereid je goed voor op het stoppen
- Zorg voor afleiding als je trek krijgt
- Vraag steun aan een vriend
- En last but not least: denk aan je motivatie!

Wil je meer weten over de schadelijkheid van snus? Of wat de voordelen zijn van samen met iemand stoppen? Kijk voor meer informatie bij Ik wil stoppen.

Deel dit artikel

Bekijk ook

vrouw zit op bed en schrijft in een schrift

Samen stoppen stappenplan

Als je besluit om te stoppen met roken, dan wil je dat natuurlijk het liefst in één keer ...
een speelgoed bus

Elke dag een stadsbus vol doden

Elk jaar sterven er in Nederland 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Aan kanker, COPD, of hart- ...
twee vrouwen

Meer succes door samen te stoppen

Waarom samen met iemand stoppen de kans op succes vergroot "Ik bepaal zelf of ik stop met roken ...
mensen die samen ontspannen

Tips tegen stress

Als je stress hebt, kun je daar op verschillende manieren mee omgaan. De afgelopen jaren is er veel ...