Roken om stress te verminderen werkt averechts

Roken stress studie werk

Word jij rustiger na het roken van een sigaret? Het gevoel dat je van stress krijgt lijkt erg op wat je kunt voelen als je ontwenningsverschijnselen hebt. Door te roken gaan alleen tijdelijk de ontwenningsverschijnselen weg, maar stress kun je niet ‘wegroken’. Roken maakt stress zelfs erger, omdat in tabak allerlei stofjes zitten die voor een onrustig en opgejaagd gevoel zorgen.

Een antwoord dat vaak gegeven wordt op de vraag waarom iemand rookt, is dat diegene ‘er rustig van wordt.’ Maar ‘rustig worden’ is misleidend, want eigenlijk sust iemand alleen tijdelijk de ontwenningsverschijnselen door te roken. Alleen in een lichaam verslaafd aan nicotine kan roken voor ‘rust’ zorgen, want in tabaksrook zélf zitten stoffen die zorgen voor een opgejaagd en onrustig gevoel. Roken vermindert dus ontwenning, maar maakt stress erger.

Ontwenning of stress

Ongeveer 2 uur na je laatste sigaret kun je al last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Daardoor kun je je onrustig of opgejaagd voelen. Als je stress hebt van je werk of studie, kun je je ook onrustig of opgejaagd voelen. De gevoelens die stress en ontwenning oproepen, lijken erg op elkaar.

Als je rookt, gaat dat onrustige gevoel weg. Het lijkt dan alsof het roken heeft geholpen tegen de stress. In werkelijkheid heeft het roken de ontwenningsverschijnselen verminderd. Voor 2 uurtjes dan. En datgene waarvan je stress had? Daar heb je niet mee afgerekend door te roken.

Stress + roken = extra stress

Roken helpt je dus niet écht om rustig te worden als je stress hebt. Sterker nog, mensen die roken hebben meer van het stresshormoon cortisol in hun bloed dan mensen die niet roken. Nicotine zorgt er ook voor dat er adrenaline vrijkomt, je bloedvaten vernauwen en je hartslag en bloeddruk omhoog gaan. Van een snellere hartslag en een extra dosis cortisol word je precies niet rustig.

Onderzoek laat ook zien dat de mentale gezondheid van mensen er juist beter werd als ze stopten met roken. Minder stress voelen in je leven? Dan kun je dus beter stoppen met roken.

Deel dit artikel

Bekijk ook

Met begeleiding stoppen met roken

Met de juiste steun heb je meer kans om gestopt te blijven. Onderzoek laat zien dat erkende begeleiding, ...

Hoe stop je met roken?

Stoppen met roken kan misschien groots aanvoelen. Misschien rook je al jaren elke dag rond dezelfde tijd een ...

Je zorgverzekering vergoedt stoppen met roken

Sinds januari 2020 krijg je in de meeste gevallen een stoppen-met-roken behandeling vergoed. Dit is bijvoorbeeld persoonlijke begeleiding ...
big tobacco richt reclames op jongeren

Meer succes door samen te stoppen

Waarom samen met iemand stoppen de kans op succes vergroot "Ik bepaal zelf of ik stop met roken ...