Tips tegen stress

mensen die samen ontspannen

Als je stress hebt, kun je daar op verschillende manieren mee omgaan. De afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar stress, en wat kan helpen om stress te verminderen. Roken hoort daar overigens niet bij. Hier vind je de beste tips tegen stress die wél werken.

1. Ga sporten!
Onderzoek laat zien dat sporten en bewegen op allerlei manieren stress kan verminderen. Zo komt er endorfine en dopamine vrij als je sport. Dit zorgt ervoor dat je je rustiger en gelukkiger voelt. Ook is sporten een heel goede afleiding. Mensen die regelmatig sporten kunnen zich vaak beter concentreren. Dat kan helpen die belangrijke deadline (waar je stress van hebt) te halen!

2. Slaaaap!
We’ll sleep when we’re dead? Klinkt gezellig, maar weinig slapen is niet goed als je stress hebt. Stress en slaap hebben veel met elkaar te maken. Maar we weten niet goed of stress ervoor zorgt dat je slechter slaapt, of dat slechter slapen ervoor zorgt dat je meer stress hebt. Wat we wel weten is dat je je beter kunt concentreren als je uitgerust bent. Ook werkt je geheugen beter, en ben je beter in staat om problemen op te lossen. En je hebt meer controle over je emoties. Lees hier tips om beter te slapen.

3. Denk aan het hier en nu.
‘Als ik dat tentamen morgen niet haal, haal ik m’n P niet, en dan moet ik stoppen met mijn opleiding, en dan loopt mijn studieschuld op, en …’ Herken je deze gedachten? Soms kun je stress krijgen van dingen die niet gebeurd zijn, maar zouden kunnen gebeuren. Deze doemscenario’s kunnen je motiveren om hard te studeren. Maar ze kunnen er ook voor zorgen dat je je juist niet meer kunt concentreren. Mindfulness kan helpen bij aandacht hebben voor het hier en nu. In plaats van denken aan een eindeloze reeks aan negatieve uitkomsten in de toekomst. Lees meer over mindfulness.

Praat met iemand die je vertrouwt

4. Spreek af met een vriend of vriendin.
Praten over stress kan helpen. Door hardop te zeggen waar je stress van hebt, kun je je gedachten op een rijtje zetten. En je rustiger voelen. Praat met iemand die je vertrouwt. Diegene hoeft niet per sé een blik gouden tips open te trekken. Vaak is luisteren genoeg. Geef aan als je alleen wil dat iemand even luistert.

5. Probeer te mediteren.
Moet je dan gelijk op een handgeweven kleedje in de wierrook een mantra mompelen? Nee hoor. Mediteren houdt in dat je zelf bepaalt waar je aan denkt. Je kan stress krijgen als je het gevoel krijgt dat je geen controle hebt over waar je aan denkt. Dat gedachten je ‘overnemen’. Of dat je aan teveel dingen tegelijk denkt. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat meditatie helpt tegen stress. Maar meditatie kan je wel helpen om je gedachten te sturen. Er zijn verschillende apps die je kunnen helpen om mediteren te leren.

Deel dit artikel

Bekijk ook

twee personen die zoenen

3 verrassende feiten over roken en stress

Helaas bestaan er veel onzinverhalen over roken en stress. Gelukkig zijn er ook opvattingen over roken en stress ...
vrouw voorovergebogen met hoofd op toetsenbord

Roken of vapen tegen stress werkt niet

Word jij rustiger na roken of vapen? Het gevoel dat je van stress krijgt lijkt erg op wat ...
walnoot die de structuur van hersenen nabootst

Te lang stress? Dan werkt je brein minder goed

Soms is stress goed. Het kan ervoor zorgen dat je extra gefocust bent en die deadline haalt. Maar ...
vrouw die wat leest en verbaasd kijkt

3 hardnekkige fabels over roken en stress

Er zijn veel onzinnige opvattingen de wereld in geholpen over de relatie tussen roken en stress. Van sommige ...