Verbod op vape smaken

snoepjes candy

Sinds 1 januari 2024 is er een verbod op smaken voor vapes. Ook wegwerpvapes met een smaakje zoals aardbeienijs, mango of snoep zijn verboden. Zo wil de overheid vapen onder jongeren terugdringen. 

Zoete smaken

Mango Ice, Pink Lemonade en Strawberry. Onderzoek toont aan dat vooral fruit- en snoepsmaakjes aantrekkelijk zijn voor kinderen en jongeren. Deze smaakjes zijn vanaf  januari 2024 verboden. Je kunt wegwerpvapes met smaakjes niet meer online of in de winkel kopen. Je kunt alleen nog vapes kopen die naar tabak smaken.

Waarom worden vapes verboden?

Steeds meer jongeren die nog nooit gerookt hebben beginnen met vapen. Dat komt vooral door de smaakjes die erop gericht zijn om jongeren aan het vapen te krijgen. Door de grote variatie van smaakjes wordt het aantrekkelijker om een vape eens te proberen. Ook als je niet rookt kun je zo in de verleiding komen om het eens te proberen en verslaafd te raken aan nicotine. Het verbod op vapes met een smaakje moet ervoor zorgen dat minder jongeren beginnen met vapen.

De meeste mensen die proberen te stoppen met een vape gaan weer roken

De tabaksindustrie heeft de vape of de e-sigaret in de markt gezet als hulpmiddel om te stoppen met roken. We weten nu dat deze stopmanier helemaal niet goed werkt. De meeste mensen die proberen te stoppen met een vape gaan weer roken. Dat komt omdat vapen de lichamelijke en psychische verslaving juist in stand houdt.

Vapen slecht voor je gezondheid

Waarom zou je fruitsmaakjes willen als je een vape gebruikt als middel om te stoppen met roken? Onderzoek laat zien dat verstokte rokers helemaal niet zitten te wachten op een vape met een fruitsmaak. Deze fruitsmaken spreken jongeren juist wel aan. De tabaksindustrie weet dat: het is hun manier om nieuwe nicotineverslaafden te werven.

Soms wordt zelfs gedacht dat deze vapes door de toevoeging van chemische fruitsmaken gezond zijn. Maar onderzoek toont aan dat vapen slecht is voor je gezondheid. Bijna alle stoffen in een e-vloeistof zijn schadelijk, ook de smaakstoffen. Sommige smaakjes kunnen zelfs kanker veroorzaken.

Opstap naar roken

Er is steeds meer bekend over de risico’s van vapen. De vape wordt ook wel het opstapje naar de sigaret genoemd. Met vapen kun je verslaafd raken aan nicotine en de kans om te gaan roken is dan een heel stuk groter.

 

Hier vind je meer over de regels voor de e-sigaret en het smaakjesverbod.

Hier lees je meer over hoe de makers van de vape Juul hun marketing op kinderen richt. Ben jij helemaal klaar met nicotine en deze industrie? Kijk dan bij Ik wil stoppen.

Deel dit artikel

Bekijk ook

influencer

Influencers verdienen grof geld aan tabaksindustrie

Op Instagram, TikTok en Snapchat promoten influencers de nieuwste producten van de tabaksindustrie, en krijgen daar een behoorlijke ...
walnoot die de structuur van hersenen nabootst

Te lang stress? Dan werkt je brein minder goed

Soms is stress goed. Het kan ervoor zorgen dat je extra gefocust bent en die deadline haalt. Maar ...
vrouw die kracht laat zien

Tips om goed voorbereid te stoppen

Sommige mensen besluiten te stoppen met roken en dat gaat ze in één keer goed af. Maar voor ...
twee vrouwen

Meer succes door samen te stoppen

Waarom samen met iemand stoppen de kans op succes vergroot "Ik bepaal zelf of ik stop met roken ...