Vapen of roken? Het maakt de tabaksindustrie niet uit wat je doet.

schoolklas vol kinderen

De tabaksindustrie wil je doen geloven dat vapen minder schadelijk is dan roken. Maar onderzoek laat zien dat vapen ook schadelijk is, vooral voor jongeren. In de damp zit de verslavende stof nicotine en kankerverwekkende stoffen, net als in sigarettenrook. Het maakt de tabaksindustrie namelijk niet uit of je rookt of vapet, als je maar verslaafd raakt aan hun product.

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat vapen onder scholieren steeds vaker voorkomt. Op middelbare scholen, maar zelfs in groep 7. Daar is de tabaksindustrie blij mee. Ze weten dat vooral kinderen en jongeren al binnen 3 dagen verslaafd kunnen raken aan nicotine. Hoe eerder de klantjes ‘hooked’ zijn, des te langer brengen ze geld in het laadje.

Energydrink en aardbeienijs

De tabaksindustrie richt de marketing van e-sigaretten en wegwerpvapes bewust op kinderen en jongeren. De stokjes zijn felgekleurd en lijken op markeerstiften. Smaakstoffen zoals energydrink, aardbeienijs of bubblegum zijn niet bedoeld om de boomer te helpen stoppen met roken. ‘Smaakstoffen zoals watermeloen klinken misschien gezond, maar het zijn gewoon chemische goedjes,’ vertelt Esther Croes, arts-epidemioloog bij het Trimbos-instituut, aan NOS.

Smaakstoffen zoals energydrink, aardbeienijs of bubblegum zijn niet bedoeld voor de boomer

 

In de damp van een vape zitten meer schadelijke stoffen. ‘Zware metalen, kankerverwekkende stoffen, stoffen die slecht zijn voor hart en bloedvaten,’ zegt Croes. ‘Wat deze stoffen over 20 jaar aangericht hebben in het lichaam, weten we nog niet.’

Nicotine en je brein

Wat we wel weten is wat nicotine doet met het brein en lichaam van kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Nicotine verstoort de ontwikkeling van je hersenen en hier kun je als volwassene nog last van hebben. Onderzoek laat zien dat als je dan nicotine gebruikt als je tussen de 10 en 24 jaar oud bent, je later meer kans hebt om:

- verslaafd te raken aan andere drugs of alcohol;
- stemmingsstoornissen te ontwikkelen, zoals angststoornissen en depressie;
- impulsiever te zijn;
- je minder lang ergens op te kunnen concentreren.

Extra verslavend

De tabaksindustrie heeft aan e-sigaretten en wegwerpvapes een extra verslavende vorm van nicotine toegevoegd. ‘Nicotinezout prikt niet zo in je keel als ‘gewone’ nicotine’, vertelt Croes. Hierdoor is het makkelijker om de giftige damp diep te inhaleren. De nicotine in je longen bereikt binnen 7 seconden je hersenen, waar het zijn verslavende werk kan doen.

Snus of snoep

Maar het houdt niet op bij vapes. De tabaksindustrie brengt steeds producten op de markt die vooral jongeren of kinderen moeten aanspreken. Ze omzeilen bewust wetgeving die erop gericht is om kinderen tegen verslaving te beschermen. Zoals nicotinezakjes (of 'snus') met de smaak van energydrink. Of, nog schaamtelozer, nicotinesnoepjes zoals gummies en kauwgom.

Hier lees je meer over hoe de tabaksindustrie zijn marketing richt op jongeren en kinderen in arme landen. Of hoe ze influencers inzetten om jongeren aan hun product te krijgen. Ben jij klaar met de verslaving en de industrie? Kijk dan bij Ik wil stoppen.

Deel dit artikel

Bekijk ook

persoon met mondkapje

Tabaksindustrie promoot nicotine tijdens coronapandemie

Met dubieus onderzoek probeert de tabaksindustrie verwarring te zaaien over nicotine, zelfs tijdens een wereldwijde pandemie. De valse ...
laboratorium medewerker

Zo maken tabaksfabrikanten sigaretten nóg verslavender (en minder vies)

Stel: je wilt een product verkopen dat wel verslavend, maar eigenlijk niet echt lekker is. Wat doe je ...
veel geld

Zoveel geld stopt de tabaksindustrie in marketing

Ook al mag er geen reclame meer gemaakt worden voor sigaretten, toch geeft Big Tobacco nog bizar veel ...
beeld van vrouwe Justitia

Met nicotinezakjes omzeilt de tabaksindustrie de wet

De tabaksindustrie heeft een nieuw product op de markt gebracht: nicotinezakjes of 'snus'. Met deze zakjes hoeft de ...