Zo maken tabaksfabrikanten sigaretten nóg verslavender (en minder vies)
Stel: je wilt een product verkopen dat wel verslavend, maar eigenlijk niet echt lekker is. Wat doe je dan? Je maakt het nóg verslavender en voegt allemaal stofjes toe die de vieze smaak verhullen. Producten zo verslavend mogelijk maken zónder dat je ervan moet kotsen, is de tactiek van tabaksfabrikanten.
Op een ranglijst met verslavende producten staat nicotine op de derde plek. Sigaretten zijn daarmee verslavender dan cocaïne en GHB. Producten zonder tabak maar met nicotine zoals e-sigaretten en nicotinezakjes vallen daar dus ook onder. Tabaksfabrikanten doen hun best om hun producten extra verslavend te maken. Ze voegen stofjes toe die ervoor zorgen dat je lichaam nicotine sneller opneemt, en die de bittere smaak van tabak verzachten.
Verslaving en ammoniak
Het begint trouwens al met de tabak zelf. Door slim te kweken, zit er in tabaksplanten inmiddels twee keer zoveel nicotine dan er van nature inzit. Dan voegen ze ammoniak toe. Daardoor neem je nicotine sneller op in het bloed, en ben je sneller hooked.
Sigaretten zijn verslavender dan cocaïne en GHB
Marlboro was de 1ste
Het was trouwens Philip Morris (PMI) die begon met ammoniak toevoegen, zo rond 1960. In die tijd was Philip Morris de kleinste van de zes grote sigarettenfabrikanten in de Verenigde Staten. Na het toevoegen van ammoniak werd Philip Morris’ Marlboro het meest verkopende sigarettenmerk ter wereld.
Andere sigarettenfabrikanten volgden natuurlijk, inmiddels doen ze het allemaal. En ze voegen nog veel meer toe. Suikers, omdat het stofje dat vrijkomt wanneer suikers verbranden (acetaldehyde) ook verslavend is én het effect van nicotine nog eens sterker maakt.
673 toevoegingen
Dan zijn er nog de stofjes die ervoor zorgen dat de smaak van tabak minder bitter wordt en die ervoor zorgen dat je minder snel moet hoesten wanneer je een trek neemt. Volgens het RIVM bevatten tabaksproducten zeker 673 toevoegingen, goed voor een kwart van de sigaret. Een paar van de meest voorkomende: ammoniak, cacao, gom, menthol, pruimensap, suikers, zoethoutextract, vanille…
Tabaksfabrikanten zeggen dat die toevoegingen veilig zijn, omdat ze op lijst met door de EU toegestane voedingsmiddelen staan. Maar iets wat je veilig kunt eten, kan wél gevaarlijk zijn wanneer je het verbrandt en inademt. Bij de verbranding van suikers komen bijvoorbeeld giftige, kankerverwekkende stoffen vrij. Dat komt nog eens bovenop de schadelijke stoffen door de verbrande tabak zelf.
Ben jij klaar met deze cocktail van kankerverwekkende stoffen? Kijk dan bij Ik wil stoppen. Wil je weten wat de tabaksindustrie nog meer doet om jongeren te laten beginnen met roken? Klik hier!