Rechtszaken tegen de tabaksindustrie

hamer bij uitspraak rechtbank

De afgelopen jaren zijn er heel wat rechtszaken tegen de tabaksindustrie geweest. De meeste met weinig succes. Maar begin december 2022 heeft Rookpreventie Jeugd (RPJ) een rechtszaak tegen de sjoemelsigaret gewonnen.

Longarts Wanda de Kanter pleitte in de aanklacht dat de Nederlandse sigaretten meer schadelijke stoffen bevatten dan mag volgens de wet. En dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet handhaven op deze overtreding van de wet. Wat betekent dit? "De NVWA moet per direct alle sigaretten uit de schappen halen,” zegt De Kanter tegen Tabaknee.

Aangifte tegen sjoemelen

Hoe zit het precies met die sjoemelsigaret? In de rook van een sigaret zitten giftige stoffen. Hoeveel giftige stoffen in die rook mogen zitten is wettelijk vastgesteld. Met de ISO-methode wordt gemeten hoeveel giftige stoffen er in de rook zitten en of dit onder het wettelijke maximum zit.

In 2018 bleek al dat deze ISO-methode niet goed meet hoeveel schadelijke stoffen er in de rook zitten. De apparatuur sluit de gaatjes in de filter van een sigaret niet af, terwijl lippen en vingers dat wel doen tijdens het roken. Het apparaat zuigt ‘schone lucht’ aan via die gaatjes waardoor de hoeveelheid giftige stoffen lager uitvalt.

26 keer meer giftige stoffen

Iemand die rookt, krijgt veel meer schadelijke stoffen binnen dan de ISO-methode meet. Dat kwam uit onderzoek met een nieuwe meetmethode, de TobLabNet-methode. Deze methode plakt de gaatjes in het filter af, zoals iemand dat ook met de lippen of mond doet tijdens het roken. In werkelijkheid krijgt iemand tot 26x meer giftige stoffen binnen dan wettelijk is toegestaan.

Advocaat tegen de tabaksindustrie

Het is niet de eerste keer dat er in Nederland een rechtszaak wordt aangespannen tegen de tabaksindustrie. In 2016 deed advocaat Benedicte Ficq samen met longkankerpatiënte Anne Marie van Veen aangifte tegen de tabaksindustrie. Anne Marie van Veen rookte sinds haar 15e. Zij is inmiddels aan de gevolgen van roken overleden en laat vier kinderen achter.

De tabaksindustrie maakt mensen verslaafd en ernstig ziek met maar één doel: winst.

Samen met Van Veen wilde Ficq de tabaksindustrie vervolgen voor moord, doodslag, mishandeling en valsheid in geschrifte. In de aanklacht bewijst Ficq dat de tabaksfabrikanten sigaretten bewust extra verslavend maken door allerlei toevoegingen. De tabaksindustrie maakt mensen verslaafd en ernstig ziek met maar één doel: winst.

Niks illegaals

Die rechtszaak is er helaas nooit gekomen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) en het gerechtshof doen de tabaksfabrikanten niks illegaals. Het is aan de politiek om wetten te veranderen, zegt het hof.

Meer weten over de tactieken van de tabaksindustrie? Of weet jij genoeg en ben je helemaal klaar met de zakken van de tabaksfabrikanten vullen? Kijk dan bij Ik wil stoppen.

Deel dit artikel

Bekijk ook

influencer

Influencers verdienen grof geld aan tabaksindustrie

Op Instagram, TikTok en Snapchat promoten influencers de nieuwste producten van de tabaksindustrie, en krijgen daar een behoorlijke ...
walnoot die de structuur van hersenen nabootst

Te lang stress? Dan werkt je brein minder goed

Soms is stress goed. Het kan ervoor zorgen dat je extra gefocust bent en die deadline haalt. Maar ...
vrouw die kracht laat zien

Tips om goed voorbereid te stoppen

Sommige mensen besluiten te stoppen met roken en dat gaat ze in één keer goed af. Maar voor ...
twee vrouwen

Meer succes door samen te stoppen

Waarom samen met iemand stoppen de kans op succes vergroot "Ik bepaal zelf of ik stop met roken ...