Maatregelen tegen roken

maatregelen stoppen met roken

Jaarlijks sterven er 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken. De overheid onderneemt actie om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen beginnen met roken. Welke maatregelen neemt de overheid? 

Sigaretten worden steeds duurder

De prijs voor een pakje sigaretten wordt steeds hoger. Per 1 april 2023 is een pakje sigaretten gemiddeld 1 euro duurder. Ook voor sigaren, shag, volumetabak en verhitte tabak gaat de prijs omhoog. In het Nationaal Preventieakkoord staat dat de prijzen de komende jaren verder omhoog gaan.

Op minder plekken kun je tabak kopen

Steeds minder winkels mogen tabak verkopen. Sinds 2022 zijn sigarettenautomaten verboden in de horeca. Vanaf 1 juli 2023 wordt het verboden om online sigaretten of andere tabak te kopen. Vanaf 2024 mogen supermarkten geen tabak meer verkopen. Vanaf 2030 mogen ook tankstations geen sigaretten of shag meer verkopen.

Op minder plekken mag je roken

Op steeds minder plekken mag gerookt worden. Dit mag niet in alle openbare ruimtes, restaurants en cafés, treinstations, schoolterreinen, kinderboerderijen en plekken voor kinderopvang. Op deze plekken mag je ook geen e-sigaret gebruiken. Sinds 2022 zijn rookruimtes in alle sectoren verboden. Vanaf 2025 moeten alle ziekenhuizen rookvrij zijn.

Tabak moet uit het zicht

Sigaretten, shag en e-sigaretten mogen niet meer te zien zijn bij verkooppunten. Alleen tabaksspeciaalzaken mogen deze producten blijven uitstallen.

Verpakkingen zijn onaantrekkelijk gemaakt

Sinds 1 oktober 2020 hebben alle pakjes sigaretten dezelfde donkergroen-bruine kleur. Ook blijven de afschrikwekkende foto’s op de pakjes staan.

Regels voor de e-sigaret

Vanaf 1 januari 2023 zijn alle smaakjes voor e-sigaretten verboden, behalve tabakssmaak. Verkopers hebben tot 1 oktober 2023 de tijd om hun voorraad te verkopen. Vanaf dan zijn alle e-sigaretten met smaakjes zoals aardbeienijs, pepermunt of mojito verboden. E-sigaretten mogen niet verkocht worden aan personen jonger dan 18 jaar. Ook e -sigaretten krijgen een neutrale verpakking. Het is nog niet bekend wanneer deze maatregel ingaat.

Stoppen met roken wordt vergoed

Sinds 1 januari 2020 is er ook een maatregel die het aantrekkelijk maakt om te stoppen met roken. De basisverzekering vergoedt één keer per jaar hulp bij het stoppen met roken. Het moet dan wel hulp zijn waarvan bewezen is dat het werkt, bijvoorbeeld persoonlijke coaching of groepstrainingen. Iemand krijgt dan 100% vergoed en hoeft dus ook geen eigen risico te betalen.

Wil jij stoppen? Bekijk dan hoe je je kunt voorbereiden op het stoppen, of wat de voordelen zijn van samen met iemand stoppen. Kijk voor meer informatie bij Ik wil stoppen.

Deel dit artikel

Bekijk ook

vrouw zit op bed en schrijft in een schrift

Samen stoppen stappenplan

Als je besluit om te stoppen met roken, dan wil je dat natuurlijk het liefst in één keer ...
een speelgoed bus

Elke dag een stadsbus vol doden

Elk jaar sterven er in Nederland 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Aan kanker, COPD, of hart- ...
twee vrouwen

Meer succes door samen te stoppen

Waarom samen met iemand stoppen de kans op succes vergroot "Ik bepaal zelf of ik stop met roken ...
mensen die samen ontspannen

Tips tegen stress

Als je stress hebt, kun je daar op verschillende manieren mee omgaan. De afgelopen jaren is er veel ...