Maatregelen tegen roken

maatregelen stoppen met roken

Jaarlijks sterven er 20.000 Nederlanders aan de gevolgen van roken. De overheid onderneemt actie om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen beginnen met roken. Welke maatregelen neemt de overheid? 

Sigaretten worden steeds duurder

De prijs voor een pakje sigaretten wordt steeds hoger. Sinds 1 april 2024 kost een pakje met 20 sigaretten gemiddeld 11,10 euro. Ook voor sigaren, shag, volumetabak en verhitte tabak ging de prijs omhoog. In het Nationaal Preventieakkoord staat dat de prijzen de komende jaren verder omhoog gaan.

Op minder plekken kun je tabak kopen

Steeds minder winkels mogen tabak verkopen. Sinds 2022 zijn sigarettenautomaten verboden in de horeca. Sinds 1 juli 2023 is het verboden om online sigaretten of andere tabak te kopen. Vanaf 1 juli 2024 mogen supermarkten geen tabak meer verkopen. Vanaf 2030 mogen ook tankstations geen sigaretten of shag meer verkopen.

Op minder plekken mag je roken

Op steeds minder plekken mag gerookt worden. Dit mag niet in alle openbare ruimtes, restaurants en cafés, treinstations, schoolterreinen, kinderboerderijen en plekken voor kinderopvang. Op deze plekken mag je ook geen e-sigaret gebruiken. Sinds 2022 zijn rookruimtes in alle sectoren verboden. Vanaf 2025 moeten alle ziekenhuizen rookvrij zijn.

Tabak moet uit het zicht

Sigaretten, shag en e-sigaretten mogen niet meer te zien zijn bij verkooppunten. Alleen tabaksspeciaalzaken mogen deze producten blijven uitstallen.

Verpakkingen zijn onaantrekkelijk gemaakt

Sinds 1 oktober 2020 hebben alle pakjes sigaretten dezelfde donkergroen-bruine kleur. Ook blijven de afschrikwekkende foto’s op de pakjes staan.

Regels voor de e-sigaret of vape

Sinds 1 januari 2024 zijn alle smaakjes voor e-sigaretten verboden, behalve tabakssmaak. Niemand kan meer vapes met smaakjes zoals aardbeienijs, pepermunt of mojito online of in de winkel kopen. E-sigaretten mogen niet verkocht worden aan personen jonger dan 18 jaar. Vapes krijgen ook een neutrale verpakking. Het is nog niet bekend wanneer deze maatregel ingaat.

Stoppen met roken wordt vergoed

Sinds 1 januari 2020 is er ook een maatregel die het makkelijker maakt om hulp in te schakelen bij te stoppen met roken. De basisverzekering vergoedt één keer per jaar hulp bij het stoppen met roken. Het moet dan wel hulp zijn waarvan bewezen is dat het werkt, bijvoorbeeld persoonlijke coaching of groepstrainingen. Iemand krijgt dan 100% vergoed en hoeft dus ook geen eigen risico te betalen.

Wil jij stoppen? Bekijk dan hoe je je kunt voorbereiden op het stoppen, of wat de voordelen zijn van samen met iemand stoppen. Kijk voor meer informatie bij Ik wil stoppen.

Deel dit artikel

Bekijk ook

vrouw zit op bed en schrijft in een schrift

Samen stoppen stappenplan

Als je besluit om te stoppen met roken, dan wil je dat natuurlijk het liefst in één keer ...
een speelgoed bus

Elke dag een stadsbus vol doden

Elk jaar sterven er in Nederland 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Aan kanker, COPD, of hart- ...
twee vrouwen

Meer succes door samen te stoppen

Waarom samen met iemand stoppen de kans op succes vergroot "Ik bepaal zelf of ik stop met roken ...
mensen die samen ontspannen

Tips tegen stress

Als je stress hebt, kun je daar op verschillende manieren mee omgaan. De afgelopen jaren is er veel ...