Tabaksindustrie promoot nicotine tijdens coronapandemie

persoon met mondkapje

Met dubieus onderzoek probeert de tabaksindustrie verwarring te zaaien over nicotine, zelfs tijdens een wereldwijde pandemie. De valse claim: nicotine zou beschermen tegen een besmetting met het coronavirus. Dit is niet de eerste keer dat de tabaksindustrie onderzoekers voor het karretje spant.

Kan een industrie zo verdorven zijn dat het een wereldwijde pandemie gebruikt om hun kankerverwekkende product te promoten? Ja, dat kan. In het begin van de coronapandemie dook er opmerkelijk nieuws op. Onder ernstig zieke coronapatiënten in China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk leken veel minder rokers te zitten dan je zou verwachten. In artikelen stelden wetenschappers de vraag: ‘Zou het kunnen dat nicotine bescherming biedt tegen het virus?’

Speculatie

Ze speculeerden over die vraag in wetenschappelijke artikelen die nog niet kritisch waren beoordeeld door andere onderzoekers. De uitspraak was gebaseerd op slecht uitgevoerd onderzoek, bleek achteraf. Toch haalde dat gespeculeer al snel het nieuws, bijvoorbeeld bij de NOS.

Cijfers kloppen niet

De Wereldgezondheidsorganisatie en het Trimbos Instituut waarschuwden al snel dat er in het ‘onderzoek’ allerlei gaten te schieten waren. Bij het onderzoek in China klopten de cijfers niet. Daar rookt ruim de helft van de mannelijke bevolking, en maar een heel klein deel van de vrouwelijke bevolking. Toch lagen de IC’s vol met rokende mannen. Onlogisch, als nicotine juist zou beschermen tegen het virus.

Bij het Franse onderzoek hadden de wetenschappers niet gevraagd of de patiënten rookten vóórdat ze in het ziekenhuis belandden. Alleen of zij nú rookten, waarop een groot deel natuurlijk ‘nee’ antwoordde. Zo kwam een deel van de mensen die op de dag vóór hun opname nog rookten, onterecht in de groep ‘ex-rokers’ in het onderzoek.

Wat hadden de onderzoekers met elkaar gemeen? Ze bleken allemaal weleens geld van de tabaksindustrie te hebben ontvangen.

Betaald door de tabaksindustrie

Maar hoe kan het dan dat de onderzoekers over deze vraag speculeerden alsof het echt iets hoopgevends was? Journalisten van The Investigative Desk en Le Monde namen de onderzoekers eens kritisch onder de loep. Wat hadden de onderzoekers met elkaar gemeen? Ze bleken allemaal weleens geld van de tabaksindustrie te hebben ontvangen. Zo kreeg de Franse onderzoeker Changeux in de jaren 90 bijna twee ton voor onderzoek naar de positieve effecten van nicotine.

Fake news

Het longvirus raasde de wereld over en mensen gingen er dood aan. En dat doet het coronavirus nog steeds. Maar de tabaksindustrie ziet de pandemie als een kans om hun dodelijke product te verkopen, door onderzoekers valse uitspraken te laten doen. Dat de waarheid uiteindelijk boven tafel kwam maakt Big Tobacco niet zoveel uit. Het ‘fake news’ had alle kranten al gehaald.

Lees hier meer over hoe de tabaksindustrie schadelijke producten aan de man brengt. Wil jij de broekzakken van deze fabrikanten niet meer vullen? Kijk dan bij Ik wil stoppen.

Deel dit artikel

Bekijk ook

verlichte tekst met you got this

10 redenen om samen te stoppen

Hieronder lees je 10 redenen waarom samen stoppen een goed idee is. 1. De kans is groter dat ...
vrouw die kracht laat zien

Tips om goed voorbereid te stoppen

Sommige mensen besluiten te stoppen met roken en dat gaat ze in één keer goed af. Maar voor ...

Tabaksindustrie gebruikt onderzoekers als spreekbuis

Een slimme strategie van de tabakslobby: niet zelf iets beweren, maar een vooraanstaand adviesbureau inschakelen om dat te ...
tabakslobbyisten vermommen zich als burgerbeweging

Tabakslobby vermomt zich als burgerbeweging

Grote tabaksproducenten hebben zo hun strategieën om invloed uit te oefenen. Eén daarvan is hun lobby vermommen als ...