Je weet wel dat roken slecht is, maar je voelt het (nog) niet

zandloper

Roken is de oorzaak van zeker 15 soorten kanker en 15 soorten long-, hart- en vaatziekten. Ook als je niet lang rookt gaat er in je lichaam van alles langzaam kapot door het roken. Maar het kan een hele tijd duren voordat je ook merkt dat roken je ziek maakt. Als je niet voelt dat roken je ziek maakt, kan het lastig zijn om te stoppen.

De meeste van die mensen hebben hun eerste sigaretje gerookt toen ze op de middelbare school zaten. En bleven daarna jarenlang roken. Wisten ze bij dat eerste sigaretje hoe het zou eindigen? Waarschijnlijk niet. Hadden ze het voornemen om ooit te stoppen? Waarschijnlijk wel.

De gevolgen van roken kunnen ver weg lijken, zeker als je nog jong bent. Je merkt nog niks van de schade die roken aanricht aan je lijf. Je wéét wel dat roken slecht voor je is, maar je voelt het (nog) niet. En als je niet het gevoel hebt dat je moet stoppen, is de kans kleiner dat je het zult doen.

Koude vingers

Voordat je de gevolgen van roken merkt, is er in je lijf al veel gebeurd. Je bloedvaten worden smaller en er komen kleine scheurtjes in. Je hart moet dan meer moeite doen om bloed rond te pompen. Wat je hiervan kunt merken? Misschien is je huid wat grauw, of heb je vaker koude vingers en tenen. Je merkt niet dat je meer kans hebt op een hartinfarct of een beroerte.

Door hardop te zeggen wat jou stress levert, kun je je gedachten op een rijtje zetten

Buiten adem

Je longen raken beschadigd waardoor ze minder zuurstof op kunnen nemen. Wat jij daarvan merkt? Je conditie gaat achteruit. Misschien hoest je meer. Hoe eerder je stopt met roken, hoe beter je longen kunnen herstellen.

Valt niet zo mee

Wat je aan de buitenkant als eerste merkt van het roken, staat haaks op wat er van binnen gebeurt. Koude vingers of even geen sprintje kunnen trekken? Dat lijkt allemaal wel mee te vallen. Maar het geeft geen goed beeld van wat er aan de binnenkant gebeurt met je hart, bloedvaten en longen.

Sluipmoordenaar

Roken is een sluipmoordenaar: elk sigaretje dat richt schade aan. De meeste rokers willen ooit stoppen. Als jij ook bij die groep hoort: beter eerder dan later. Wacht niet totdat je in een andere levensfase komt, of totdat je vóelt dat stoppen nodig is. Roken is duur, maakt stress erger en je wordt er ziek van. Stop nu!

Deel dit artikel

Bekijk ook

meisje met handen in het haar

Maakt vapen je dommer?

Maakt vapen je dommer? Onderzoekers kwamen erachter dat er lood in sommige vapes zit. Een loodvergiftiging kan je ...

Is vapen slechter dan roken?

Veel mensen vergelijken roken met vapen. Van roken weten we hoe schadelijk het is. Er is bijna 80 ...

Van vapen krimpen je ballen?

Heren, even opletten. Dat vapen slecht is voor je longen en hersenen wisten we al. Maar nieuw onderzoek ...

Atleet verliest long en waarschuwt voor vapen

Een 20-jarige MMA-vechter heeft een deel van zijn long moeten laten verwijderen. De Amerikaanse Sean Tobin wil nu ...