Roken of vapen helpt niet tegen stress. Wat wel?

basketballer

Rook of vape jij als je stress hebt? Het lijkt alsof roken of vapen je helpt te ontspannen. In werkelijkheid rook je alleen de ontwenningsverschijnselen weg die je krijgt als je een tijdje geen nicotine hebt gehad. Wat helpt dan wel tegen stress?

Zin om te vapen

'Waarom heb ik nou zin om te vapen als ik stress heb?' vraagt deze TikTokker zich af. Nicotine is een heel verslavende stof. Je kunt al na 2 uur ontwenningsverschijnselen krijgen. Je voelt je dan gejaagd en onrustig, en die gevoelens lijken op stress. Als je dan weer rookt of vapet gaan deze ontwenningsverschijnselen weer weg. Dat is de 'rust' die je voelt, maar dat is dus niet écht rust.

Stoppen helpt

Onderzoek toont aan dat mensen die een tijdje gestopt zijn met roken zich juist minder onrustig voelen. Ook maken ex-rokers minder cortisol aan (het hormoon dat vrijkomt bij stress) dan toen ze nog rookten. Rokers die gestopt zijn hebben al na 6 weken minder last van depressieve of angstige gevoelens dan mensen die doorgaan met roken. Op de lange termijn zijn mensen die niet roken of gestopt zijn gelukkiger dan mensen die roken.

Ex-rokers maken minder cortisol aan dan toen ze nog rookten

Als je stopt met roken, kun er nog steeds dingen gebeuren in leven waar je stress van krijgt. Als je stopt met roken is de druk om te presteren, de zenuwen voor je beoordelingsgesprek, of die deadline niet ineens weg. Maar stoppen met roken zorgt er wél voor dat je minder stress ervaart, en dat je beter met stress kunt omgaan.

Sporten of zoenen

Oké, maar wat helpt dan wel tegen stress? Zoenen, bijvoorbeeld. Als je met iemand zoent, worden je bloedvaten wijder en wordt je bloeddruk lager. Ook komen er allemaal fijne stofjes vrij in je hersenen, zoals oxytocine, dopamine en serotonine. Zoenen dempt ook de aanmaak van cortisol: het hormoon dat vrijkomt als je stress hebt.

Is er niemand in de buurt waar je mee kan zoenen? Balen. Ga dan even sporten, dat helpt ook. Sporten helpt tegen depressie, angst, zorgen en piekeren. Het geeft zelfvertrouwen en je slaapt beter. Dan ben je beter bestand tegen stress!

Hier lees je nog meer tips die helpen tegen stress of hoe een nicotineverslaving werkt in je brein. Wil je weten hoe de tabaksindustrie er alles aan doet om jou zo jong mogelijk verslaafd te krijgen? Alle tactieken vind je bij Tabaksindustrie.

Ben jij er helemaal klaar mee? Kijk dan bij Ik wil stoppen en kies de manier die bij je past.

Deel dit artikel

Bekijk ook

influencer

Influencers verdienen grof geld aan tabaksindustrie

Op Instagram, TikTok en Snapchat promoten influencers de nieuwste producten van de tabaksindustrie, en krijgen daar een behoorlijke ...
walnoot die de structuur van hersenen nabootst

Te lang stress? Dan werkt je brein minder goed

Soms is stress goed. Het kan ervoor zorgen dat je extra gefocust bent en die deadline haalt. Maar ...
vrouw die kracht laat zien

Tips om goed voorbereid te stoppen

Sommige mensen besluiten te stoppen met roken en dat gaat ze in één keer goed af. Maar voor ...
twee vrouwen

Meer succes door samen te stoppen

Waarom samen met iemand stoppen de kans op succes vergroot "Ik bepaal zelf of ik stop met roken ...