Roken als copingmechanisme, hoe werkt dat (niet)?

persoon die wandelt met hond

Sommige mensen roken vooral als ze stress hebben. Het psychische aspect van een nicotineverslaving speelt hierbij een rol. De handeling van het roken, en niet de rook zelf, voelt vertrouwd en geeft daarmee rust. Het jammere hiervan is dat de tabaksrook de gevoelens die stress kan opwekken (zoals onrust en spanning) alleen maar erger maakt. Gelukkig zijn er (veel) betere alternatieven die wél werken om stress te verminderen.

Sommige mensen gaan juist roken als ze stress hebben. Terwijl roken zorgt voor extra onrust. Toch geven mensen aan dat roken op zo’n moment helpt. Meestal roken ze alleen de ontwenningsverschijnselen weg. Die ‘rust’ duurt overigens niet lang, binnen 2 uur zijn de ontwenningsverschijnselen weer terug.

Copingmechanisme

Wat wel kan helpen tegen stress, is iets doen waar je vertrouwd mee bent. Een handeling die je, in je hoofd, hebt gekoppeld aan rust. Sommige rokers hebben de handeling van het roken gekoppeld aan rust. Maar deze ‘rust’ na roken is geen echte ontspanning, maar het tijdelijk sussen van ontwenningsverschijnselen. Zo houdt een nicotineverslaving stand: iemand denkt dat roken voor rust zorgt, omdat de ontwenningsverschijnselen even weg zijn.

De handeling van het roken is daarmee een ‘coping mechanisme’ geworden om om te gaan met stress. Een coping mechanisme dat niet werkt.

‘Rust’ na roken is geen echte ontspanning, maar het tijdelijk sussen van ontwenningsverschijnselen.

Stukje lopen

Het jammere is dat roken de onrustige of sombere gevoelens alleen maar erger maakt. Het goede nieuws is dat je zo’n vertrouwde handeling bij stress kunt veranderen. In bijvoorbeeld een kopje thee zetten, of een stukje lopen. Dan heb je een handeling die écht helpt met ontspannen, in plaats van een handeling die stiekem voor extra onrust zorgt. En, bonus, van een stukje lopen krijg je geen kanker.

Wil je weten wat wel helpt tegen stress? Bekijk dan deze tips. Helemaal klaar met de nicotineverslaving in stand houden? Kijk dan bij Ik wil stoppen!

Deel dit artikel

Bekijk ook

walnoot die de structuur van hersenen nabootst

Te lang stress? Dan werkt je brein minder goed

Soms is stress goed. Het kan ervoor zorgen dat je extra gefocust bent en die deadline haalt. Maar ...
vrouw die kracht laat zien

Tips om goed voorbereid te stoppen

Sommige mensen besluiten te stoppen met roken en dat gaat ze in één keer goed af. Maar voor ...
twee vrouwen

Meer succes door samen te stoppen

Waarom samen met iemand stoppen de kans op succes vergroot "Ik bepaal zelf of ik stop met roken ...
mensen die samen ontspannen

Tips tegen stress

Als je stress hebt, kun je daar op verschillende manieren mee omgaan. De afgelopen jaren is er veel ...