Het aantal rokers verminderen: welke maatregelen zijn er al genomen?

winkelwagen

De overheid onderneemt actie om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen beginnen met roken. Deze maatregelen zijn bedoeld om roken onaantrekkelijk te maken. Welke maatregelen heeft de overheid al genomen?

Sigaretten worden steeds duurder

De prijs voor een pakje sigaretten wordt steeds hoger. Per 1 april 2020 is een pakje sigaretten gemiddeld 1 euro duurder. In het Nationaal Preventieakkoord staat dat de prijzen de komende jaren verder omhoog gaan. Kijk daarvoor bij ‘Welke maatregelen kun je verwachten?

Op veel plekken mag je niet roken

Op steeds minder plekken mag gerookt worden. Dit mag al langer niet in restaurants of cafés, maar nu geldt het rookverbod bijvoorbeeld ook op treinstations. Dit rookverbod wordt steeds verder uitgebreid. Er mag sinds 2020 ook niet meer gerookt worden op schoolterreinen, kinderboerderijen en plekken voor kinderopvang. Op deze plekken mag je ook geen e-sigaret gebruiken. De plekken waar je niet meer mag roken worden de komende jaren verder uitgebreid.

Je zorgverzekering vergoedt 1x per jaar een stoppen-met-roken behandeling

Sigaretten, shag en e-sigaretten moeten uit het zicht

Sigaretten, shag en e-sigaretten mogen niet meer te zien zijn bij supermarkten. Sinds 1 januari 2021 geldt dit ook voor andere plekken waar sigaretten verkocht wordt, zoals tankstations. Tabaksspeciaalzaken mogen wel deze producten blijven uitstallen.

Verpakkingen zijn onaantrekkelijk gemaakt

Sinds 1 oktober 2020 hebben alle pakjes sigaretten dezelfde donkergroen-bruine kleur. Ook blijven de afschrikwekkende foto’s op de pakjes staan. In 2022 komen er ook regels voor de verpakking van e-sigaretten en sigaren.

Een stoppen-met-roken behandeling wordt vergoed door de zorgverzekering

Veel maatregelen zijn bedoeld om roken onaantrekkelijk te maken. Maar sinds 1 januari 2020 is er ook een maatregel die het aantrekkelijk maakt om te stoppen met roken. De basisverzekering vergoedt één keer per jaar hulp bij het stoppen met roken. Het moet dan wel hulp zijn waarvan bewezen is dat het werkt, bijvoorbeeld persoonlijke coaching of groepstrainingen. Iemand krijgt dan 100% vergoed en hoeft dus ook geen eigen risico te betalen.

Deel dit artikel

Bekijk ook

personen die samen in gesprek zijn

Stoppen-met-roken-programma’s voor jongvolwassenen

In Nederland kun je veel verschillende manieren vinden om te stoppen met roken. Sommige manieren zijn wetenschappelijk onderzocht ...
personen die elkaar vasthouden

Met begeleiding stoppen met roken

Met de juiste steun heb je meer kans om gestopt te blijven. Onderzoek laat zien dat erkende begeleiding, ...
vrouw die kijkt op een telefoon

Het aantal rokers verminderen: welke maatregelen kun je nog verwachten?

De overheid onderneemt actie om ervoor te zorgen dat zo min mogelijk mensen beginnen met roken. Deze maatregelen ...
portemonnee met veel geld

Je zorgverzekering vergoedt stoppen met roken

Sinds januari 2020 krijg je in de meeste gevallen een stoppen-met-roken behandeling vergoed. Dit is bijvoorbeeld persoonlijke begeleiding ...